• Minister Bruno Bruins van Medische Zorg stapt op, nadat hij woensdagavond tijdens een Kamerdebat in elkaar zakte.
  • Hij kreeg al vanaf de start van de uitbraak van het coronavirus kritiek op de manier waarop hij de crisis aanpakte.
  • Bruins is de vierde bewindspersoon van het kabinet-Rutte III die opstapt.
  • Premier Rutte en verschillende Kamerleden spreken hun waardering uit voor de inzet van Bruins in de afgelopen weken.

De oververmoeide minister Bruno Bruins  van Medische Zorg stapt op. Bruins, die de strijd tegen het coronavirus coördineerde, zakte woensdag in elkaar tijdens een Kamerdebat. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid neemt voorlopig Bruins’ taken over.

Bruins kreeg al vanaf het begin van de uitbraak van het coronavirus behoorlijk wat kritiek op de manier waarop hij omging met de aanpak. Zo stelde de Tweede Kamer eind februari al dat Bruins te langzaam handelde. Ook tijdens het Kamerdebat van  afgelopen woensdag werd Bruins stevig onder vuur genomen door vooral GroenLinks-voorman Jesse Klaver en PVV-leider Geert Wilders.

Bruins’ ministerie donderdag aanvankelijk nog weten dat het goed ging met de minister, maar dat hij wel een paar dagen thuis zou werken. De dokter zou Bruins hebben geadviseerd wat rust te houden.

De VVD-bewindsman, wekenlang de spil van het kabinet in de coronacrisis, zakte woensdagavond na een urenlang debat in de Tweede Kamer opeens achter het spreekgestoelte ineen en lag even op de grond. Nadat hij overeind was geholpen en weggeleid. Hij liet weten dat het weer goed met hem ging en dat hij hoopte snel weer de strijd aan te binden met de pandemie.

Maar dat blijkt te optimistisch. Bruins heeft zijn ontslag aangeboden en dat is hem “op de meest eervolle wijze verleend”, laat het kabinet van de koning weten. “Onder dankbetuiging voor zijn vele en gewichtige diensten.”

Bruins is na minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken en de staatssecretarissen Mark Harbers van Justitie en Veiligheid en Menno Snel van Financiën de vierde bewindspersoon van het kabinet Rutte III die aftreedt.

Waardering voor inzet Bruins

Premier Rutte zei woensdagavond het heel jammer te vinden dat Bruins noodgedwongen moet aftreden: “Ik heb deze man kei- en keihard zien werken zodat Nederland het coronavirus het hoofd kon bieden. Hij heeft hard gewerkt om de ziekenhuizen zo goed mogelijk voor te bereiden. Ik wil hem daar ongelofelijk voor bedanken. Het is triest dat het nu zo moet eindigen.”

Veel Tweede Kamerleden reageren geschrokken op het aftreden van de oververmoeide Bruins. Ook zij spreken hun waardering uit voor zijn harde werk bij de bestrijding van het coronavirus. Zo ook GroenLinks-leider Jesse Klaver en PVV-leider Geert Wilders die hem woensdag nog zeer kritisch ondervroegen.

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff noemt het vertrek van zijn partijgenoot “zeer treurig”, en dankt hem voor zijn harde werk. “Hij heeft alles gegeven, maar zijn gezondheid gaat nu voor. Hulde dat hij juist deze post nu niet onbemand wil laten.”

LEES OOK: Nieuwe maatregel kabinet: verpleeghuizen gaan dicht voor bezoekers