• Het kabinet heeft drie nieuwe bewindspersonen aangewezen.
  • De voormalige Haagse wethouder Tom de Bruijn (D66) wordt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
  • Kamerlid Dennis Wiersma (VVD) wordt staatssecretaris voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Steven van Weyenberg (D66) staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

De drie vacatures in het demissionaire kabinet zijn gevuld. Tom de Bruijn (D66) wordt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de Tweede Kamerleden Dennis Wiersma (VVD) staatssecretaris voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Steven van Weyenberg (D66) staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

In het kabinet is de laatste tijd een aantal verschuivingen geweest. Sigrid Kaag is minister van Buitenlandse Zaken geworden, en kon de post voor Buitenlandse Handel er niet bij doen. Koolmees kon het werk van de staatssecretaris van SZW er niet meer bij doen, en wilde er weer een staatssecretaris bij.

Van Weyenberg volgt Stientje van Veldhoven op die haar positie vroegtijdig verlaat omdat ze ander werk heeft gevonden.

De benoemingen zijn tijdelijk, totdat een nieuwe kabinet aantreedt.

Tom de Bruijn: oud-wethouder in Den Haag

De in 1948 in Eindhoven geboren Tom de Bruijn is geen onbekende op het departement van Buitenlandse Zaken. Hij ging daar na zijn afstuderen aan de slag. Hij klom op tot Permanent Vertegenwoordiger van Nederland bij de Europese Unie. Daarna vertrok hij in 2011 naar de Raad van State.

Van juni 2014 tot juni 2018 was hij wethouder Financiën, Verkeer, Vervoer en Milieu in Den Haag. Op dit moment is hij onder meer voorzitter van de Raad van Toezicht van de denktank Clingendael.

Dennis Wiersma: Kamerlid sinds 2017

Dennis Wiersma. Foto: ANP/Bart Maat
Dennis Wiersma. Foto: ANP/Bart Maat

De liberaal Wiersma (35) kent het terrein van sociale zaken goed. Hij zit sinds 2017 in de Tweede Kamer en was enkele jaren daarvoor voorzitter van de FNV-jongerenclub. Hij zat toen ook in de Sociaal-Economische Raad (SER).

In de Kamer hield hij zich onder meer bezig met sociale zaken en onderwijs. Sinds de verkiezingen in maart voerde hij het woord over asielbeleid, migratie, mensenhandel, prostitutie en arbeidsmigratie.

Steven van Weyenberg: vicefractievoorzitter van D66

Steven van Weyenberg. Foto: ANP/Sem van der Wal
Steven van Weyenberg. Foto: ANP/Sem van der Wal

Van Weyenberg (48) kwam in 2012 in de Kamer en is al jaren vicefractievoorzitter. Hij hield zich in de Kamer onder meer bezig met pensioenen, inkomensbeleid en belastingen. Voor die tijd werkte hij jarenlang op het ministerie van Economische Zaken.

De sociaal-liberaal zit in het formatieteam, dat zich bezighoudt met de vorming van een nieuw kabinet. Het is volgens een woordvoerder van D66 vooralsnog niet bekend of hij daar in blijft. De komende weken is er een pauze ingelast in de formatie.

Lees meer over Nederlandse politici: