• Demissionair minister Sigrid Kaag stopt met Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en gaat door met Buitenlandse Zaken.
  • Bas van ’t Wout komt niet terug als staatssecretaris van Sociale Zaken, vanwege de werkdruk. Er wordt naar een opvolger gezocht.
  • Stientje van Veldhoven stopt als staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Zij heeft een nieuwe baan gevonden.

Het kabinet gaat op de schop. Demissionair minister Sigrid Kaag legt haar functie als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking neer. Ze blijft wel minister van Buitenlandse Zaken. Ze heeft dat besloten vanwege “de aard en omvang van de gecombineerde portefeuilles”, staat in een verklaring van de RVD.

Daarnaast moet de portefeuille van demissionair staatssecretaris Bas van ’t Wout op Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingevuld worden door een nieuwe bewindspersoon, eveneens vanwege de werkdruk. Die functie werd bij de minister neergelegd omdat Van ’t Wout tijdelijk minister van Economische Zaken en Klimaat werd. Die rol moest hij in mei tijdelijk neerleggen vanwege een burn-out.

Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat neemt ontslag uit het demissionaire kabinet omdat zij een nieuwe baan heeft. De D66-bewindsvrouw stapt per 19 juli op, heeft het Kabinet van de Koning vrijdag laten weten.

Van Veldhoven begint per 1 september aan haar nieuwe functie. Ze wordt vice-president/directeur Europa voor het World Resources Institute. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) neemt de taken van Van Veldhoven voorlopig over.

Wie Kaag gaat opvolgen op Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is nog niet duidelijk. Dat geldt ook voor de opvolging van Bas van ’t Wout op Sociale Zaken en werkgelegenheid. “Op korte termijn” wordt bekendgemaakt wie de nieuwe minister en staatssecretaris worden. De opvolger van Van Veldhoven als staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat wordt gezocht binnen D66.