Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
1:42
  • De Amerikaanse president Joe Biden is van plan om op de korte termijn Amerikaanse troepen naar Oost-Europese landen en NAVO-bondgenoten te sturen.
  • “Niet veel”, verduidelijkte de president tegen journalisten nadat hij in de stad Philadelphia een toespraak had gegeven over zijn infrastructuurplannen.
  • De Oekraïense president Volodomir Zelenski riep westerse leiders vrijdag op geen paniek te zaaien, omdat de economie van het land dat niet kan gebruiken.
  • Lees ook: Rutte en Hoekstra naar Oekraïne, dat oproept paniekzaaierij over Rusland te vermijden

De Amerikaanse president Joe Biden is van plan “binnenkort” Amerikaanse soldaten naar Oost-Europese landen en NAVO-bondgenoten te sturen. “Niet veel”, zei Biden tegen journalisten nadat hij in de stad Philadelphia een toespraak had gegeven over zijn infrastructuurplannen.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie stelde eerder al 8.500 Amerikaanse militairen in staat van paraatheid voor uitzending naar Oost-Europa. De troepen kunnen op korte termijn in actie komen als de NAVO snel wil reageren op een Russische inval in Oekraïne.

Lees ook: Europa is niet in staat zichzelf te verdedigen tegen Rusland, erkent Hoekstra

De NAVO kondigde afgelopen maandag aan versterkingen naar Oost-Europese lidstaten te sturen en troepen in gereedheid te brengen. De extra gevechtsvliegtuigen en oorlogsbodems moeten Rusland afschrikken, zei NAVO-chef Jens Stoltenberg.

'Voorkom paniekzaaierij', zegt Oekraïne

Rusland heeft veel militairen samengetrokken langs de Oekraïense grens en bereidt zich volgens de Verenigde Staten voor op een aanval. Oekraïne is geen NAVO-lid, maar het militaire bondgenootschap zegt een aanval op het land niet te accepteren. In dat geval zullen westerse landen zware sancties tegen Rusland afkondigen. Ook naburige NAVO-landen als Polen en de Baltische landen voelen zich door Rusland bedreigd.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski drong er vrijdag bij westerse leiders op aan geen paniek te zaaien over de Russische troepen bij de Oekraïense grens. "We kunnen geen paniek gebruiken", ook met het oog op de zwakke economie van Oekraïne. Het is volgens Zelenski "belangrijk niet alle informatie van inlichtingendiensten te halen".

Meer over het conflict rond Oekraïne? Check ook deze stukken eens: