Oekraïne heeft teleurgesteld gereageerd op het bericht dat Duitsland vijfduizend legerhelmen beschikbaar stelt vanwege de oplopende spanningen met Rusland. Duitsland ziet dat als een belangrijk signaal dat het zij aan zij staat met de Oekraïners, maar volgens Kiev gaat het om een “puur symbolisch gebaar”.

“Het is een druppel op een gloeiende plaat. Niet eens een troostprijs”, zei de Oekraïense ambassadeur in Duitsland tegen persbureau DPA. Hij maakte duidelijk dat zijn regering meer verwacht van de Bondsrepubliek. “Een draai van 180 graden.”

Ook de burgemeester van de Oekraïense hoofdstad Kiev reageerde verbolgen. Vitali Klitstsjko, een voormalige bokskampioen, noemde de gift tegenover de krant Bild een grap. “Wat voor steun krijgen we hierna van Duitsland?, sneerde hij. “Kussens?”

In westerse hoofdsteden wordt gevreesd dat Rusland kan besluiten tot een inval in Oekraïne. Moskou eist garanties dat het buurland zich nooit mag aansluiten bij de NAVO, maar die heeft het niet gekregen. Meerdere landen hebben hun wapenleveranties aan Oekraïne al opgevoerd zodat het land zich beter kan verdedigen bij een invasie.

Duitsland wil geen offensieve wapens leveren, maar had al wel toegezegd een veldhospitaal te sturen. Minister van Defensie Christine Lambrecht maakte woensdag bekend dat ook helmen worden geleverd. Ze zei dat Oekraïne had gevraagd om dergelijk militair materiaal. "Het zijn geen wapens, maar het helpt."

LEES OOK: Verenigde Staten willen Europa minder afhankelijk maken van Russisch gas en hopen daarmee op een harder optreden tegen Rusland