Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:9

De Verenigde Staten hebben 8.500 militairen klaarstaan voor inzet in Europa, heeft het Pentagon maandag gezegd. De troepen kunnen op korte termijn in actie komen als de NAVO snel wil reageren op een Russische inval in Oekraïne.

Maar een beslissing over de inzet is nog niet genomen, benadrukte een woordvoerder van het Pentagon. De hogere staat van paraatheid betekent dat de troepen al na vijf dagen klaar zijn voor vertrek in plaats van na tien dagen.

De NAVO kondigde maandag eerder aan versterkingen naar Oost-Europese lidstaten te sturen en troepen in gereedheid te brengen. De extra gevechtsvliegtuigen en oorlogsbodems moeten Rusland afschrikken, zei NAVO-chef Jens Stoltenberg.

‘Totale eensgezindheid’ tussen VS en bondgenoten

De Amerikaanse president Joe Biden overlegde maandag over de situatie rond Oekraïne vanuit het Witte Huis in een videoverbinding met Stoltenberg en Europese leiders, onder wie de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Britse premier Boris Johnson en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Volgens een bron bij de EU werden onder meer economische steun aan Oekraïne en het belang van de dialoog met Rusland besproken.

Biden zei na afloop dat het een "zeer, zeer, zeer goed overleg" was en dat er "totale eensgezindheid" bestaat tussen de VS en de Europese bondgenoten. "We zijn het erover eens dat elke verdere agressie van Rusland tegen Oekraïne ernstige gevolgen zal hebben", schreef Stoltenberg na afloop op Twitter.

Rusland heeft veel militairen samengetrokken langs de Oekraïense grens en bereidt zich volgens de Verenigde Staten voor op een aanval. Oekraïne is geen NAVO-lid, maar het militaire bondgenootschap zegt een aanval op het land niet te accepteren. In dat geval zullen westerse landen zware sancties tegen Rusland afkondigen.

Ook naburige NAVO-landen als Polen en de Baltische landen voelen zich door Rusland bedreigd.

Meer over de mogelijke invasie? Check ook deze stukken eens: