Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Werkgeversvoorman De Boer: Rutte heeft de burger zelf geraakt met hoge belastingen

Hans de Boer van werkgeversclub VNO-NCW maakt zich net als premier Mark Rutte zorgen om de groeiende loonkloof, maar vindt dat zijn analyse tekortschiet. In interviews in drie kranten stelt De Boer dat het kabinet zelf verantwoordelijk is voor de geringe reële loonstijging onder werkenden.

De toegenomen belastingdruk is volgens hem de voornaamste oorzaak dat werknemers onvoldoende profiteren van de florerende economie. “De lonen zijn wel gestegen, maar (…) de gemiddelde werkende is sindsdien per maand 300 euro extra aan collectieve lasten gaan afdragen”, zegt De Boer in De Telegraaf.

Hij reageert daarmee op de uitspraken van Rutte afgelopen weekend op een congres van de VVD. Rutte dreigde de geplande lastenverlaging voor het bedrijfsleven te schrappen als grote bedrijven niet serieus werk maken van loonstijging.

2. Rutte wil in debat met CEO's van grote bedrijven

Ondertussen wil Rutte de lonen bij bedrijven opnieuw aan de kaak stellen en wel in een debat bij tv-programma Pauw. Daar kruiste de premier eerder al de degens met Forum-leider Thierry Baudet. Nu zou Rutte het opnemen tegen CEO's van grote Nederlandse bedrijven. "Het is een initiatief vanuit Pauw om dat te organiseren, ik heb gezegd dat ik daar graag toe bereid ben", aldus Rutte tegen De Telegraaf.

3. 'Hudson’s Bay heeft de huur in Haarlem al opgezegd'

V&D-opvolger Hudson’s Bay zou de huur van zijn pand in Haarlem hebben opgezegd, meldt zakenblad Quote op basis van anonieme bronnen. Het gaat al langere tijd slecht met de warenhuisketen, die in Nederland vorig jaar naar verluidt 80 miljoen euro verlies boekte. Met name de langlopende huurcontracten zijn een probleem. Een faillissement is mogelijk de enige optie om daar onderuit te komen.

4. Pensioenakkoord: mensen met zwaar beroep na 45 jaar met pensioen

Veel moet nog ingevuld worden bij het pensioenakkoord, maar als het aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken ligt mogen mensen met zware beroepen straks na 45 jaar met pensioen. Dus wie op z'n 20e start met werken, kan dan op 65-jarige leeftijd stoppen. Ook suggereerde Koolmees woensdag tijdens een Kamerdebat dat bij een invoering van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers een acceptatieplicht voor verzekeraars moet komen.

5. Boris Johnson leidt nog steeds strijd om May's opvolging

Hoewel Boris Johnson wederom de meeste stemmen behaalde, zag Rory Stewart de aandacht op zich gevestigd toen de Conservatieve parlementsleden stemden. De reden: hij viel af. Stewart doet niet meer mee aan de leiderschapsstrijd van de Britse Conservatieven. De minister voor Internationale Ontwikkeling kreeg in de derde ronde van de afvalrace de minste stemmen.

Boris Johnson ging net zoals in de vorige twee ronden ruim aan kop. Hij leidt met 143 stemmen tegenover 54 voor de huidige minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt.

Stewart voerde campagne als een soort anti-Boris. Hij geldt als een redelijke, pragmatische anti-macho die wil voorkomen dat het VK zonder deal de Europese Unie verlaat. Met dank aan steun op sociale media door zijn verrassende kandidatuur, slaagde hij erin om voormalig-Brexitminister Dominic Raab in de vorige stemronde in te halen.

6. Lidl legt insecten en zeewierwraps in de schappen

Twaalf ondernemers krijgen vanaf 27 juni de kans om hun duurzame producten te showen bij de Lidl tijdens de zogenoemde FutureGoods-week. In ruim 400 Nederlandse filialen van de discounter zijn dan een week lang bijzondere voedingswaren te koop, waaronder brood van aardappels, wraps van zeewier en zelfs eetbare insecten met barbecuesmaak. Lidl belooft dat de producten in het assortiment worden opgenomen als ze aanslaan bij het publiek.

7. Krijgt Trump zijn zin? Dikke kans dat de Amerikaanse rente omlaag gaat

Komt er in de VS voor het eerst in meer dan tien jaar een renteverlaging? De Federal Reserve gaf woensdag een dikke hint dat het er later dit jaar eindelijk van komt. Door de handelsoorlog met China staat de Amerikaanse economie onder druk. Een renteverlaging kan de economie een impuls geven. Dat is precies waar de Amerikaanse president Donald Trump al tijden om roept.

8. Bernard Arnault was eventjes meer dan $100 miljard waard

De wereld telde woensdag heel even drie hectomiljardairs. De Franse miljardair Bernard Arnault, bekend van Louis Vuitton, brak net als Jeff Bezos en Bill Gates door de grens van 100 miljard dollar aan vermogen. Althans, volgens de rijkenlijst van Bloomberg. Inmiddels is de 70-jarige Fransman weer net uit de 11-nullenclub gevallen.

9. Slack gaat naar de beurs voor $26 per aandeel

Vandaag staat er weer een beursgang van een Amerikaans technologiebedrijf op de rol. Slack krijgt een notering aan de New York Stock Exchange. Daarbij kiest de zakelijke chatapp voor dezelfde constructie als Spotify: via een direct listing worden de bestaande aandelen in een keer publiek gemaakt. Slack geeft geen nieuwe aandelen uit. De richtkoers is 26 dollar per aandeel. Daarmee komt de waarde van het bedrijf uit op net geen 16 miljard dollar.

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van woensdag: