Rory Stewart doet niet meer mee aan de leiderschapsstrijd van de Britse Conservatieven. De minister voor Internationale Ontwikkeling kreeg in de derde ronde van de afvalrace de minste stemmen en is uitgeschakeld.

Boris Johnson ging net zoals in de vorige twee ronden ruim aan kop. Hij blijft met 143 stemmen tegenover 54 voor de huidige minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt.

De stemrondes onder parlementariërs van de Conservatieve partij gaan door totdat er twee kandidaten overblijven. Daarna kiezen de 160.000 partijleden wie de leider wordt – en daarmee de opvolger van Theresa May als premier van het Verenigd Koninkrijk.

Stewart voerde campagne als een soort anti-Boris. Hij geldt als een redelijke, pragmatische anti-macho die wil voorkomen dat het VK zonder deal de Europese Unie verlaat. Met dank aan steun op sociale media door zijn verrassende kandidatuur, slaagde hij erin om voormalig-Brexitminister Dominic Raab in de vorige stemronde in te halen. Woensdag viel hij alsnog af na verlies van tien stemmen, vooral omdat het ‘Raab-kamp’ naar Johnson overliep.

“Ik ben enorm ontroerd en geïnspireerd door de steun die ik ontving in de afgelopen weken. Het heeft me een nieuw geloof in de politiek gegeven, een nieuw geloof in ons land. Vandaag overtuigde ik niet genoeg parlementsleden, maar dat komt wel. Ik blijf toegewijd aan u en aan dit land”, twitterde Stewart na de uitslag.

Stewart speelde zijn campagne slim. Omdat Johnson favoriet is voor het leiderschap, bleef hij weg van tv-debatten. Die kon hij immers alleen verliezen. Daar presenteerde Stewart zich juist als de kandidaat van het compromis, die een no-deal-Brexit wil voorkomen maar ook geen heil ziet in een tweede referendum.

Als enige kandidaat voor het partijleiderschap benoemt hij expliciet dat Brussel niet bereid is tot verdere onderhandelingen. Hij wilde de oplossing zoeken in het Lagerhuis, maar die kans dient zich nu niet aan.

De opvolger van Theresa May wordt in de week van 22 juli bekend, als de partijleden ook hun stem hebben uitgebracht.

LEES OOK: Liever geen Schotland dan geen Brexit: Conservatieve partijleden willen koste wat kost uit de EU