Een meerderheid van de Britse Conservatieven wil koste wat kost de Brexit door laten gaan. Ook als dat hun eigen partij de afgrond injaagt of het Verenigd Koninkrijk uit elkaar drijft.

Een meerderheid van Conservatieve partijleden lijkt het geen probleem te vinden als het VK na het vertrek uit de EU alleen nog uit Engeland en Wales bestaat, blijkt uit een peiling van YouGov.

63 procent zou het acceptabel vinden om afscheid te nemen van Schotland als dat betekent dat de Brexit ook echt realiteit wordt. Nog eens 59 procent zou ook niet rouwig zijn om Noord-Ierland te zien vertrekken.

De enquête is van belang omdat de leden van de partij de komende weken bepalen wie de partij gaat leiden nu premier Theresa May op weg is naar de uitgang. Voormalig burgemeester van Londen en ex-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson is de koploper in deze race die eind juli tot een climax moet komen.

Johnson won op dinsdag een volgende afvalronde voor het partijleiderschap. Oud-Brexitminister Dominic Raab viel daarbij af. De stemrondes gaan door tot er nog twee kandidaten over zijn, waarna de circa 160.000 partijleden hun stem mogen geven.

Schotland en Noord-Ierland stemden in 2o16 tégen de Brexit. In Schotland bestaat niet één graafschap waar een meerderheid van de kiezers voor de uittreding uit de EU is. Het onafhankelijkheidsvraagstuk komt nu echter weer nadrukkelijker naar voren. Premier Nicola Sturgeon van de nationalistische SNP heeft al gehint op een nieuw referendum.

Noord-Ierland maakt zich vooral zorgen over de grens met de Republiek Ierland, dat een EU- en euroland is.

Lees ook op Business Insider

De ondervraagde partijleden van de Conservatieven zijn ook bereid – met 61 procent – om ‘aanzienlijke schade’ aan de economie te incasseren. Zelfs de partij is niet heilig: 54 procent zou er niet om malen als die de Brexit niet overleeft.

De peiling suggereert dat de kloof binnen de partij blijft groeien als het op Europa aankomt. Maar liefst 46 procent zou het goed vinden als Nigel Farage de leiding van de partij over zou nemen, ondanks dat de populist nu de Brexit Party leidt en daarmee de grootste werd in de Europese verkiezingen in het VK. Vier op de tien ondervraagden ziet zijn hypothetische leiderschap niet zitten.

De Brexit Party van Farage geldt onder Conservatieven als de grootste rivaal. Van de geënquêteerden ziet 67 procent die partij als een ‘grote dreiging’, tegenover 34 procent voor Labour.

De opvolger van Theresa May mag volgens de leden van de partij geen tegenstander zijn van een zogenaamde no deal-Brexit, waarbij het VK de EU verlaat zonder akkoord.

LEES OOK: Hoe de Brexit Party van Nigel Farage slimme trucs afkijkt bij Geert Wilders