Met veel tamtam arriveerde Hudson’s Bay als ‘de nieuwe V&D’ in 2017 de Nederlandse winkelstraten. Nog geen twee jaar later is er weinig reden tot juichen. Integendeel, de vijftien vestigingen zijn een zorgenkindje voor de van oorsprong Canadese keten.

De kans is klein dat het bedrijf nog kan slagen in Nederland, zo schrijft het Financieele Dagblad woensdag.

Dat ligt met name aan de langlopende huurcontracten. Die sloot Hudson’s Bay af om eigenaren van de panden te overtuigen miljoenenverbouwingen door te voeren.

In ruil voor de investeringen eisten de eigenaren van de huurpanden harde garanties van Hudson’s Bay. Die kwamen er in de vorm van de langjarige huurcontracten.

Wil het bedrijf onder die molensteen uitkomen, dan lijkt een faillissement de enige optie, zegt retailkenner Paul Moers tegen het FD. “Hudson’s Bay is in Nederland een probleemformule geworden en de kans om dan nog te slagen is klein.”

Hudson’s Bay mikte op verkeerde publiek

De langlopende contracten zitten Hudson’s Bay dwars omdat de omzet van de winkels tegenvalt. De meeste shoppers slaan de gloednieuwe, glanzende warenhuizen over.

Afgelopen januari kondigde het bedrijf daarom al een herpositionering aan. Wat er precies zou gaan veranderen, liet men nog in het midden. Er zijn nog geen winkelsluitingen aangekondigd, maar vakbond CNV maakt zich inmiddels wel zorgen.

Lees ook op Business Insider

Hudson’s Bay stapte in de panden zonder goed na te denken over wat het wilde bieden, of waar behoefte aan was op de Nederlandse markt: een nieuwe, energieke V&D. In plaats daarvan zetten de Canadezen vol in op een luxe-ervaring, waarmee het in de buurt komt van De Bijenkorf.

In het FD zegt retailadviseur Frank Quix: “Als je daar eenmaal voor kiest, is het bijna onmogelijk om dat te kantelen. Je kunt er wel goedkopere merken neerleggen, maar de winkel ziet er nog steeds duur uit.”

Dochterbedrijf Saks Off 5th al bijna dicht

Twee maanden geleden werd bekend dat het zustermerk van Hudson’s Bay, Saks Off 5th, eind juni in Amsterdam en Rotterdam de deuren sluit.

Saks Off 5th maakt deel uit van Hudson’s Bay, maar hanteert fors lagere prijzen voor de dure merken. In Rotterdam werd in september 2017 de eerste Nederlandse vestiging geopend en twee maanden later volgde de winkel in Amsterdam.

In Amsterdam zit Saks Off 5th in het overdekte winkelcentrum Kalverpassage aan de Kalverstraat. De eigenaar van het prominente pand wil daarom wel dat er iets voor in de plek komt: “Zij hebben een exploitatieplicht, dus ze zullen er iets moeten openhouden. Dat is vastgelegd in het huurcontract”, zei Paul Bremmer van winkeleigenaar Kroonenberg Groep in april tegen Het Parool.

Inmiddels is de opheffingsuitverkoop in beide zaken gestart. Tot uiterlijk eind juni worden volgens de website Retailnews kortingen van 30 tot 40 procent geboden.

Lees meer: