VVD-voorman Mark Rutte en FVD-leider Thierry Baudet hebben elkaar hard en meermaals persoonlijk aangevallen in een televisiedebat aan de vooravond van de Europese verkiezingen.

Ook voor persoonlijke vragen was tijd ingeruimd, wat ongemakkelijk uitpakte toen Baudet zijn rivaal vroeg wanneer die voor het laatst had gehuild.

“Ik heb gehuild toen mijn vader overleed, ik heb gehuild toen mijn broer overleed, ik heb gehuild toen recent mijn oudste zuster overleed. Dat zijn zeer emotionele momenten”, antwoordde Rutte.

Baudet vroeg daarop: “Wanneer was dat, uw zus?”

“Vier jaar geleden”, zei Rutte. Maar Baudet verstond vier maanden en condoleerde de premier.

Bekijk het moment hieronder terug:

Rutte vroeg de FVD-voorman naar zijn vrouwbeeld. Hij verwees naar omstreden uitlatingen van Baudet over nadelige gevolgen van het recht op abortus en andere verworvenheden van de vrouwenemancipatie en noemde die “bizar” en “idioot”.

Rutte noemde Baudet onder meer een “Ruslandknuffelaar” en iemand die Nederland in de wereld verzwakt. Baudet verweet Rutte op zijn beurt dat die “meer volger dan leider”, geen moreel kompas heeft en met alle winden meewaait.

Het tweetal kruiste de degens over onder meer de euro, het migratiebeleid en de houding tegenover Rusland. Rutte vroeg Baudet te onderschrijven dat Rusland achter het neerhalen van vlucht MH17 zat, maar Baudet wil het oordeel van de rechter afwachten. Dat tekent Baudets neiging om Rusland te paaien, waarschuwt Rutte. Terwijl de Russen alleen gevoelig zouden zijn voor een eensgezind en krachtig tegengeluid.

Baudet deed de “obsessie” van de EU met Rusland af als een poging de eigen macht te legitimeren door mensen de vijandschap van de Russen aan te praten. En Rutte kampt ook nog met een obsessie voor Forum voor Democratie, stelt Baudet. “Misschien wel omdat hij zijn beoogde job in Brussel niet krijgt als hij ons niet verslaat.”

Baudet zet miljoenen banen op het spel met zijn streven naar een afscheid van de euro en van de Europese Unie, waarschuwde de premier. Dat valt volgens de FVD-leider allemaal wel mee. De euro houden kost volgens hem veel meer, want “de Italianen worden nooit Duitsers” en zullen financieel op Noord-Europa blijven leunen. Dat ontlokte Rutte de ontboezeming dat hij ook liever had gezien dat Italië en Griekenland buiten de EU waren gebleven.

Bekijk hieronder een samenvatting van het debat:

Het debat wekte op voorhand veel verontwaardiging omdat een tweegevecht op de avond voor verkiezingsdag de stemming te veel zou beïnvloeden. Bovendien gaan de twee Haagse partijleiders helemaal niet op voor het Europees Parlement.

Donderdag mogen ruim 13 miljoen Nederlanders weer naar de stembus. Voor een nieuw Europees Parlement deze keer. Ook inwoners van Bonaire, St. Eustatius en Saba mogen hun stem uitbrengen. In totaal mogen tot en met zondag meer dan 400 miljoen kiezers uit de 28 EU-landen hun stem uitbrengen.

Het EU-parlement – met een jaarlijkse begroting van zo’n 2 miljard euro – beslist over belangrijke wetgeving. Het zetelt in Straatsburg en Brussel. Er zijn 751 zetels te verdelen, naar het aantal inwoners per land. Voor Nederland zijn het er 26.

In het parlement zijn nu negen Nederlandse partijen vertegenwoordigd. Aan de verkiezingen doen er zestien mee. Exitpolls geven donderdag na het sluiten van de stembussen om 21.00 uur een eerste beeld van de resultaten. De officiële uitslagen mogen pas naar buiten worden gebracht nadat zondagavond om 23.00 uur het laatste stembureau in Italië is dichtgegaan.

De opkomst in de EU was vijf jaar geleden gemiddeld 42,6 procent, het laagste sinds de eerste Europese verkiezingen in 1979. In Nederland bracht 37,3 procent een stem uit in 2014.

Lees meer over Thierry Baudet: