• NSC-leider Pieter Omtzigt zei na afloop van de onderhandelingen woensdag dat er “nog altijd forse verschillen van mening” op “meerdere thema’s” bestaan.
  • Ook informateur Elbert Dijkgraaf zegt dat “de formatie zeker nog kan mislukken”, terwijl PVV en BBB optimistisch zijn over deze laatste onderhandelingsdagen.
  • De formatiegesprekken gaan komend weekend door. Het eindverslag van de informateurs moet volgende week naar de Tweede Kamer.
  • Lees ook: Meerderheid Tweede Kamer voor nieuwe huurwet – VVD en BBB clashen met PVV en NSC

Volgens Pieter Omtzigt (NSC) bestaan er nog “forse verschillen van mening” op “meerdere thema’s” tussen de vier partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet. Hij wil niet zeggen op welk vlak de problemen liggen.

De partijleiders van de PVV, VVD, NSC en BBB onderhandelen de komende dagen verder. Maar de tijd begint te dringen. De informateurs hebben nog tot volgende week om tot een akkoord te komen. Op 15 mei moet hun eindverslag naar de Tweede Kamer.

Omtzigt denkt dat het mogelijk is om de verschillen te overbruggen. Hij schat in dat het nog mogelijk is om voor 15 mei de onderhandelingen af te ronden. “Natuurlijk was het leuker geweest als we nu vandaag eruit geweest waren.”

Informateurs: “Formatie kan zeker nog mislukken”

Ook volgens informateur Elbert Dijkgraaf “zijn er nog lastige hobbels die we moeten nemen, waarvan moet blijken dat we die ook kunnen nemen”. Hij zei na afloop van de onderhandelingen woensdag dat “de formatie zeker nog kan mislukken”, maar dat er bij de vier onderhandelende partijen wel de wil is om eruit te komen.

"Ik draai het wel eens", zei Dijkgraaf. "Als je een periode zo lang, zo intensief met elkaar bezig bent, dan had je er wel een keer de stekker uitgetrokken. En die momenten zijn er genoeg geweest."

De forse meningsverschillen waar NSC-leider Pieter Omtzigt het woensdag na afloop van de besprekingen over had, zijn volgens informateur Richard van Zwol geen nieuwe meningsverschillen. "De vier partijen aan tafel hebben verschillende opvattingen. In de loop der tijd zijn de opvattingen wel echt naar elkaar toegekomen, maar een aantal van de bestaande verschillen bestaat nog steeds."

De informateurs wilden, net zoals Omtzigt eerder, niet zeggen op welk terrein er meningsverschillen zijn.

PVV en BBB positief gestemd over bereiken akkoord

Zowel de PVV als BBB blijven ondanks de meningsverschillen positief over de formatie. "We hebben nog een paar dagen nodig", zei Caroline van der Plas (BBB). En ook PVV-leider Geert Wilders denkt dat de vier partijen eruit kunnen komen. "Ik denk dat het kan. Alleen het duurt nog even."

Volgens Van der Plas hebben de onderhandelaars "gewoon even wat meer tijd nodig nog om wat dingen uiteen te zetten." Ze wilden niet ingaan op de inhoud van de gesprekken.

Vermoedelijk zal er in het weekeinde ook nog verder met elkaar worden gesproken, verklaarde Wilders. "Dus dat betekent dat we tot het uiterste gaan om proberen eruit te komen. We kunnen nu nog niet zeggen hoe dat afloopt." VVD-leider Dilan Yeşilgöz vertrok zonder iets te zeggen.

Woensdag moet het eindverslag van de informateurs naar de Tweede Kamer.

LEES OOK: Dit wil NSC met Europa - versterkte buitengrenzen, minder streng stikstofbeleid en geen Europese belastingen