Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Markt voor nieuwbouw blijft extreem krap

Het blijft krap op de markt voor nieuwbouwwoningen de komende jaren. Om aan de grote vraag naar nieuwe woningen te voldoen, moet de bouwcapaciteit in bestemmingsplannen ongeveer verdubbelen. Er zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) nu nog te weinig concrete bouwplannen om de komende vijf jaar het tekort op de woningmarkt terug te dringen.

In de Nationale Woonagenda is afgesproken dat tot 2025 zo’n 75.000 nieuwe woningen per jaar gebouwd moeten worden om aan de behoefte te voldoen, maar de afgelopen twee jaar is dat streefgetal niet gehaald. De krapte zorgt ervoor dat de prijzen van nieuwbouwwoningen relatief snel stijgen, zoals ook te zien is in de onderstaande grafiek.

2. Prijzen internet, tv en bellen gaan omhoog bij veel providers

Dikke kans dat je in 2019 meer betaalt voor internet, tv en bellen: de grote providers schroeven deze zomer hun prijzen omhoog. Gemiddeld gaat het in 2019 om een bedrag van 2 euro per maand wat neerkomt op zo’n 20 tot 30 euro per jaar, meldt prijsvergelijker Pricewise.

Bij een aantal pakketten krijgen klanten hier sneller internet voor terug, soms stijgt de internetsnelheid tot een kwart. Maar bij de verdwijnende internetproviders Telfort en XS4ALL stijgen de tarieven, maar krijgt de klant daar niets extra’s voor terug. Hier lees je wat de prijzen van de providers doen.

3. Later een vaste baan, samenwonen en eigen huis: twintigers wachten met grote stappen

Twintigers van nu en twintigers van tien jaar geleden vertonen grote verschillen. Belangrijke mijlpalen in het leven worden later gezet, zo constateert het CBS in een maandag verschenen analyse.

Zo hebben twintigers door de flexibilisering op de arbeidsmarkt later een vaste baan: in 2008 had 59 procent van de 25-jarige mannen en 56 procent van de 25-jarige vrouwen een vaste baan, anno 2018 was dat 41 procent voor zowel mannen als vrouwen. Gevolg is dat ze later een eigen woning kopen. Ze wonen daardoor ook langer thuis en gaan op latere leeftijd samenwonen.

4. Een vliegtaks schaadt de economie juist niet, concludeert de Europese Commissie

Een nieuw rapport van de Europese Commissie werpt een belangrijk argument van onder meer KLM tegen een vliegtaks omver. Het invoeren van btw op vliegtickets of een belasting op kerosine zou geen nadelige gevolgen hebben voor de economie als geheel. Dat schrijft Trouw, dat het nog niet gepubliceerde onderzoek al in handen heeft.

Het invoeren van hogere belastingen voor vliegreizen leidt weliswaar tot banenverlies in de luchtvaartsector, maar de schatkist kan ook rekenen op meer belastinginkomsten. De overheid kan zo de nadelige effecten in de luchtvaart compenseren met voordeeltjes in andere sectoren.


gesponsord


Traditioneel brainstormen? Dat werkt niet altijd, vanwege het zogenoemde ‘production blocking’ (de Baak)

Je kent het misschien: de gedachtegangen, bijsturing en aanvullingen van andere groepsleden tijdens een brainstorm leiden je juist af van je eigen vernieuwende ideeën. Ofwel: ‘production blocking’. In dit artikel lees je 5 methodes om het beter aan te pakken.


5. Boeren mogen straks samen optrekken tegen supermarkten

Al tientallen jaren ontvangen boeren en tuinders steeds lagere prijzen voor hun producten, terwijl de inkomsten van supermarkten stijgen. Landbouwminister Carola Schouten wil daar nu iets aan doen.

Schouten komt nog voor de zomer met een wetsvoorstel waardoor boeren en tuinders samen mogen optrekken, schrijft het Financieele Dagblad. Niet wat betreft de prijs, want dat mag niet volgens Europese mededingingsregels. Maar wel als supers en inkooporganisaties in lopende contracten nieuwe eisen stellen qua betreft duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en dierenwelzijn.

6. Brexit Party van Farage floreert, terwijl Remain-partijen kibbelen

De peilingen voor de Europese verkiezingen van 23 mei wijzen op een complete versplintering van het politieke landschap in het Verenigd Koninkrijk. Zowel de Conservatieven als Labour verliezen fors, terwijl hardline Brexit-partijen én felle Remain-partijen oprukken. Maar op de flanken is de nieuwe Brexit Party van Nigel Farage de duidelijke winnaar, terwijl het Remain-kamp een versnipperde indruk maakt. Lees hier de analyse van Business Insiders Adam Payne en Adam Bienkov over verdeeldheid in het pro-EU kamp.

7. Airbnb-gekte in Amsterdam: oplichter plaatste zeecontainers illegaal op straat om te verhuren

Amsterdam treedt steeds strenger op tegen illegale Airbnb-verhuur, toch bedacht ene ‘Jacob’ dat het een goed idee was om in twee zeecontainers elk drie matrassen te leggen, die illegaal op straat te plaatsen en vervolgens te verhuren. Stadszender AT5 meldt dat één van de containers inmiddels weggesleept is door de gemeente, maar dat ‘Jacob’ wel een aantal toeristen heeft kunnen neppen.

Een gedupeerde Engelsman had de container gereserveerd voor zijn verblijf in Amsterdam: “We waren er al drie keer met de taxi omheen gereden, we dachten: dit kan het niet zijn! Maar toen we uitstapten bleek dat het wél zo was. We deden de deur open en keken naar binnen, deden de deur op slot en gingen weg. Toen hebben we een hotel genomen.”

Dat de Engelsman eieren voor z’n geld koos, is wel te begrijpen als je de foto’s van de container ziet.

8. Ajax wordt vrijwel zeker kampioen

Ajax heeft de 34e landstitel zo goed als binnen. De Amsterdamse club won tijdens de voorlaatste speelronde met 4-1 van FC Utrecht, terwijl concurrent PSV in Alkmaar verloor van AZ (1-0). Ajax heeft nu drie punten voorsprong op PSV en beschikt over een aanzienlijk beter doelsaldo (+84 tegen +70).

De ploeg van trainer Erik ten Hag sluit de competitie woensdag af met een uitwedstrijd tegen De Graafschap, waar het drie jaar geleden de titel verspeelde door een gelijkspel (1-1). PSV ontvangt Heracles Almelo in Eindhoven. De titelverdediger kan alleen nog kampioen worden als Ajax verliest in Doetinchem en het zelf met heel grote cijfers wint.

9. ‘Deal om Formule 1 naar Zandvoort te halen is nu echt rond’

Het is nog niet officieel, maar de deal om het Formule 1-circuit voor vijf jaar naar Zandvoort te halen, zou nu echt rond zijn. Dat melden diverse bronnen aan RTL Nieuws. De papieren worden naar verluidt over een week ondertekend. Waarschijnlijk wordt de eerste Formule 1-race op Zandvoort in de lente van 2020 gereden.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van afgelopen weekend:

 

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over ondernemen, carrière, personal finance en technologie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!