Dikke kans dat je in 2019 meer betaalt voor je thuispakket voor internet, tv en bellen. Zo schroeven de grootste providers KPN en Ziggo deze zomer hun prijzen op.

Gemiddeld gaat het in 2019 om een bedrag van 2 euro per maand wat neerkomt op zo’n 20 tot 30 euro per jaar, meldt prijsvergelijker Pricewise. Bij een aantal pakketten krijgen klanten hier sneller internet voor terug, soms stijgt de internetsnelheid tot een kwart.

Dit geldt niet bij de verdwijnende internetproviders Telfort en XS4ALL. De tarieven gaan weliswaar omhoog, maar hier staat geen sneller internet tegenover. T-Mobile voert geen tariefverhoging door, afgezien van een inflatiecorrectie van 1,7 procent.

De providers geven aan dat een prijsverhoging nodig is voor de hoge netwerkinvesteringen die ze moeten doen om het explosief gestegen dataverbruik in Nederland bij te benen.

Het is de vijfde jaar op rij dat Ziggo en KPN hun prijzen verhogen. Sinds 2017 zijn die met 17 procent gestegen, wat neerkomt op bijna 80 euro.

Prijsverhoging bij Ziggo

Ziggo verhoogt de prijzen voor internet- en tv-pakketten per 1 juli met gemiddeld 2,50 euro per maand, een tariefsverhoging van 5,8 procent. Wel hebben de meeste klanten van deze provider sinds april sneller internet. Dit is bij alle pakketten -Start, Max, Complete en zowel internet only als Alles-in-1- doorgevoerd. Alleen oudere abonnementen, veelal uit de tijd van UPC ,vielen buiten de boot.

"Dit is noodzakelijk omdat er steeds hogere eisen aan worden gesteld", zegt Hans den Heijer, woordvoerder van Ziggo tegen Pricewise over de tariefstijging. "Het datagebruik groeit explosief, dit komt omdat er steeds meer en intensiever gebruik gemaakt wordt van ons netwerk. Denk hierbij aan het bekijken van films zoals Netflix, YouTube en Ziggo Movies & Serie. Deze content wordt op meerdere apparaten zoals smartphone, tablet en laptop tegelijkertijd in huis bekeken. Ook neemt de vraag naar steeds veiliger internet toe want op het gebied van veiligheid worden er ook steeds hogere eisen gesteld. Gelijk aan de internetinvesteringen blijven wij ook in ons tv- en filmaanbod investeren."

In veel gevallen schroeft Ziggo ook de kosten voor bellen op, bijvoorbeeld met 1 euro per maand.

KPN-klant betaalt 12 tot 42 euro extra per jaar

KPN verhoogt per 1 juni de prijzen van nieuwe abonnementen met 1 euro per maand terwijl de prijzen van lopende abonnementen fors stijgen van 1,50 tot 3,50 euro per maand. Dat komt neer op een tariefsverhoging van 5,1 procent.

Wel krijgen klanten met het duurste pakket, Internet en TV 4K, en met oude premiumpakketten, tot 25 procent sneller internet. Overigens is dit afhankelijk van waar ze wonen. De hogere snelheid is niet beschikbaar op alle adressen.

Bij alle andere abonnementen van KPN blijft de internetsnelheid gelijk.

KPN wijzigt ook het aanbod van KPN Interactieve TV. Zes zenders verdwijnen uit het basispakket, waaronder 24Kitchen en National Geographic. Ook een radiozender wordt geschrapt. Twee zenders worden toegevoegd in het basispakket en twee in het pluspakket, waaronder 100%NL en Love Nature HD.

Telfort en XS4All rekenen 30 per jaar extra, internet blijft hetzelfde

De merken Telfort en XS4ALL van KPN gaan verdwijnen, maar ook hier staan tariefsverhogingen op stapel. De prijzen van internet- en tv-pakketten bij beide merken gaan omhoog met 2,50 euro per maand, wat neerkomt op 30 euro per jaar. Klanten van Telfort krijgen de prijsverhoging begin juni voor de kiezen. Sneller internet krijgen ze er niet voor terug. Wat betreft het tv-aanbod kunnen ze hetzelfde verwachten als KPN-klanten.

Klanten van KPN, Telfort en XS4All die nog vast bellen, betalen per juni hogere start- en minuutprijzen, die stijgen van 0,13 naar 0,14 eurocent.

T-Mobile: geen prijsverhoging, geen sneller internet

T-Mobile heeft als derde grote internetprovider na KPN en Ziggo alleen een inflatiecorrectie van 1,7 procent doorgevoerd. De abonnementsprijzen voor vaste televisie en internet worden niet verhoogd. Dit was een van de beloftes die T-Mobile heeft gedaan om toestemming te krijgen voor de overname van de Nederlandse activiteiten van Tele2.

Hogere vaste lasten

Dit zijn niet de enige prijsstijgingen waar consumenten mee te maken hebben, merkt Hans de Kok, directeur van Pricewise op. "Eerder berekenden we al dat de totale vaste lasten zoals energie en verzekeringen, voor een gemiddeld huishouden in 2019 met ruim € 600,- stegen ten opzichte van 2018. Dat is al een stijging van 10%. En daar komen deze extra kosten voor internet, tv en bellen nog bij.”

Lees meer over prijzen: