Het blijft krap op de markt voor nieuwbouwwoningen de komende jaren. Dat kan ook invloed hebben op de prijzen van nieuwbouwwoningen.

Om aan de grote vraag naar nieuwe woningen te voldoen, moet de bouwcapaciteit in bestemmingsplannen ongeveer verdubbelen. Er zijn volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) nu nog te weinig concrete bouwplannen om de komende vijf jaar het tekort op de woningmarkt terug te dringen.

In de Nationale Woonagenda is afgesproken dat tot 2025 zo’n 75.000 nieuwe woningen per jaar gebouwd moeten worden om aan de behoefte te voldoen. De afgelopen twee jaar is dat streefgetal niet gehaald. In 2017 werden er 63.000 nieuwe huizen gebouwd en vorig jaar circa 65.000. Dat geldt met name voor de provincies Zuid-Holland en Utrecht.

Volgens het EIB zijn in alle provincies samen op dit moment ruim 300.000 nieuwe woningen in bestemmingsplannen opgenomen voor de periode 2019-2024. Om de ambitie van de Woonagenda te halen, zijn er 450.000 nodig.

Bouwcapaciteit nieuwbouw moet fors omhoog

Rekening houdend met uitval of vertraging, volgens eerder EIB-onderzoek gebeurt dit bij 30 procent van de plannen, concludeert het instituut dat de plancapaciteit moet worden verdubbeld de komende jaren.

De krapte op de markt voor nieuwbouwwoningen uit zich de afgelopen jaren in de relatief snelle prijsstijgingen van nieuwbouw.

Zo stegen prijzen van nieuwbouwhuizen in het eerste kwartaal van dit jaar  met 11 procent, tegen 9 procent voor bestaande koopwoningen. In beide gevallen gaat het om de prijsontwikkeling vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De prijsstijging van nieuwbouw is al vijf kwartalen op rij hoger dan de stijging van bij bestaande bouw.

LEES OOK: Nieuwbouw in trek op krappe huizenmarkt: dit zijn de 7 grootste valkuilen als je een nieuwbouwhuis koopt