Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Prinsjesdag: 7 dingen die van belang zijn voor je portemonnee

De eerste begroting van het kabinet-Rutte 3 die op Prinsjesdag werd gepresenteerd, had een overwegend optimistische toon. En een cadeautje: de gemiddelde koopkracht van Nederlandse huishoudens stijgt met 1,5 procent in 2019.

Maar hoe dat precies uitpakt, hangt natuurlijk sterk af van je individuele situatie en hoe je geraakt wordt door specifieke maatregelen.

Business Insider maakte een overzicht van 7 belangrijke ingrepen die je portemonnee raken: de verhoging van het lage btw-tarief, de aanpassing van de tarieven voor de inkomstenbelasting, de beperking van de hypotheekrenteaftrek, hogere heffingskortingen voor de te betalen belasting, de stijging van de energiebelastingen, hogere zorgpremies en strengere bijtellingsregels voor leaserijders.

2. Rutte 3 verlaagt winstbelasting, maar ondernemers betalen voor afschaffing dividendbelasting

De eerste begroting van het kabinet-Rutte 3 op Prinsjesdag gaf ook een overzicht van de maatregelen die van belang zijn voor ondernemers. Premier Mark Rutte houdt stug vast aan de afschaffing van de dividendbelasting, maar omdat dit mogelijk 2 miljard euro per jaar gaat kosten, gaan de tarieven van de vennootschapsbelasting wat minder ver omlaag dan eerder werd beoogd.

Lees ook op Business Insider

Business Insider maakte een overzicht van 6 voorstellen die ondernemer raken: naast de vennootschapsbelasting en de dividendbelasting zijn dat de hogere btw, de aanpassing van de fiscale regeling voor kleine ondernemers, de verhoging van het tarief in box 2 voor ondernemers met een aanmerkelijk belang en de aanpassing van de verliesverrekening.

3. Noord- en Zuid-Korea zetten ‘belangrijke stap naar de vrede’

Noord- en Zuid-Korea hebben een nieuwe stap gezet in het vredesproces tussen beide landen. De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un en de president van Zuid-Korea, Moon Jae-in, hebben tijdens de driedaagse top in Pyongyang afgesproken zich in te zetten voor een kernwapenvrij en vredevol schiereiland.

Kim heeft toegezegd dat internationale waarnemers worden toegelaten om toe te zien op de “permanente ontmanteling” van de belangrijkste raketinstallaties. Ook is het land bereid om het nucleaire onderzoekscentrum van Yongpyong te sluiten. Voor dat laatste moeten de Verenigde Staten wel gelijkwaardige maatregelen nemen. Uiteindelijk moet het schiereiland volgens Moon een “land van vrede zonder kernwapens en nucleaire dreigingen” worden.

4. Online boodschappen doen zit in de lift

Is dit het Picnic-effect? Nederlanders zijn de afgelopen jaren veel vaker boodschappen online gaan bestellen. Vorig jaar waren we zelfs koploper in Europa, blijkt uit cijfers van het CBS. In 2017 deed 29 procent van de Nederlanders online boodschappen.

5. Megadreun voor TomTom: analisten zijn bang dat het bedrijf wordt weggevaagd door Google

Gaat Google autofabrikanten weglokken die nu klant zijn bij navigatiespecialist TomTom? Op de beurs gingen dinsdag de alarmbellen af bij beleggers nadat er berichten naar buiten kwamen over een samenwerking tussen Google, Renault, Nissan en Mitsubishi.

Het aandeel TomTom stond zwaar onder druk op Beursplein 5 en verloor in de ochtendhandel meer dan een kwart van zijn beurswaarde. Woensdagochtend daalde de koers opnieuw met bijna 10 procent.

6. Onderzoekers waarschuwen: zeespiegel stijgt mogelijk sneller dan gedacht

Verontrustende woorden van het waterkundig instituut Deltares: onderzoekers schrijven in een nieuw rapport dat de zeespiegel mogelijk sneller zal stijgen dan tot nu toe werd aangenomen en dat Nederland veel meer maatregelen moet nemen om de gevolgen te beteugelen. Dat schrijft de NOS.

Volgens de onderzoekers kan, bij een opwarming van maximaal 2 graden de zeespiegel in Nederland voor 2100 met 1 tot 2 meter zijn gestegen. Warmt de aarde met 4 graden op, dan kan de zeespiegel in de komende 80 jaar met 3 meter stijgen en een eeuw later tot 8 meter.

7. Sesamstraat ontkent dat Bert en Ernie een homokoppel zijn

In een officiële verklaring ontkennen de makers van Sesamstraat dat Bert en Ernie een homopaar zijn: “Het zijn beste vrienden.” Sesamstraat benadrukt dat het bovenal poppen blijven en dat “poppen geen seksuele oriëntatie hebben”.

De verklaring is een reactie op uitspraken van scenarioschrijver Mark Salzman die jarenlang de sketches schreef van Bert en Ernie en zei dat hij het duo altijd als homokoppel zag.

8. Amerikaanse Justitie onderzoekt de beurstweets van Elon Musk

De problemen voor Elon Musk blijven zich opstapelen. De Amerikaanse justitie doet onderzoek naar Tesla en de topman. Mogelijk hebben de autobouwer en Musk fraude gepleegd toen Musk twitterde over het van de beurs halen van zijn bedrijf en zei dat hij de financiering daarvoor al rond had. Inmiddels zijn de plannen voor een beursexit van de baan.

9. ING stapt in startup die rekeningen van multinationals bundelt

ING stapt met 7,5 miljoen euro in de Nederlandse startup Cobase. Daarmee krijgt ING een meerderheidsaandeel in het platform dat de verschillende bankrekeningen van multinationals samenbrengt en van waaruit onder meer betalingen kunnen worden gedaan. ING blijft juridisch gescheiden van het fintechbedrijf, maar helpt wel bij de werving van klanten.

10. Het lukte PSV niet tegen Barcelona, lukt het Ajax wel tegen AEK Athene?

Lionel Messi gaf PSV gisteravond een warm welkom in de Champions League. Mede dankzij drie goals van de Argentijnse sterspeler versloeg Barcelona de Eindhovenaren die lang stiekem hoop koesterden op een puntje met 4-0.

Messi PSV

Ajax heeft vanavond op voorhand veel betere papieren tegen het Griekse AEK Athene. Trainer Erik ten Hag eist thuis in de Johan Cruijff Arena min of meer een overwinning: “Als we iets willen bereiken in deze competitie, dan zullen we ons eerste duel met AEK Athene moeten winnen.” De aftrap is om 18.55 uur.

11. Glennis Grace zingt vlekkeloos in de finale

En weer zong Glennis Grace de sterren van de hemel. De 40-jarige zangeres deed het nummer ‘Run’ van Snow Patrol in de finale van America’s Got Talent en kreeg een staande ovatie van het publiek en de jury. “Sensationeel”, zei jurylid Simon Cowell. Komende nacht moet Grace opnieuw aan de bak. Ze zingt dan een duet met een nog onbekende Amerikaanse artiest. Daarna volgt de uitslag van de publieksstemming.

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van dinsdag:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

Het eerste koffertje kostte slechts 3,50 gulden 💼 - Dat bedrag staat gelijk aan €14,25 nu. Nog steeds geen astronomisch bedrag voor een voorwerp waarmee minister van Financiën Piet Lieftinck in 1947 de rijksbegroting en de miljoenennota in stijl wilde presenteren. Zijn zuinigheid was gepast aangezien hij de jaren na WO2 flink bezuinigde om de staatsschuld te laten krimpen. Van die soberheid is nu geen sprake. De staatsschuld is gedaald naar 49.1 procent van het nationaal inkomen, ruim onder de Europese norm van 60 procent. Het kabinet belooft dat de koopkracht met gemiddeld 1,5% stijgt. Toch mort de samenleving: de cao-lonen zijn sinds 1980 gecorrigeerd voor inflatie niet gestegen. Voor 2019 komt de FNV dan ook met de hoogste looneis in 30 jaar, 5%. Voor dit jaar eiste de vakbond nog 3,5%. - Ga naar Businessinsider.nl voor updates over Prinsjesdag: de hoedjes, de jurk van Máxima en natuurlijk de gevolgen voor je portemonnee. - 📸: nationaal archief - #prinsjesdag #miljoenennota #rijksbegroting #personalfinance #financiën #belasting #dividendbelasting #nederland #rutte #koffertje

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op