Terwijl de afgelopen jaren de ene crisis de andere opvolgt, blijft vastgoed als belegging robuust overeind. Maar wat als je geen behoefte hebt aan eigen vastgoed? Dan kun je ook investeren in zakelijke hypotheken van ondernemers. Wel de lusten, niet de lasten. Miranda Landkroon van Mogelijk Vastgoedfinancieringen vertelt daar meer over tijdens het Business Insider Beleggerscafé op 16 mei.

Miranda Landkroon is Manager Vermogensopbouw en Fondsmanager bij Mogelijk Vastgoedfinancieringen, dat zakelijke hypothecaire financieringen tot stand brengt tussen ondernemers en private investeerders. Mogelijk biedt twee vormen van vermogensopbouw aan: rechtstreekse investeringen in de hypotheek van een ondernemer en het instappen in een vastgoedfinancieringsfonds.

Omvang in de markt

Het model van Mogelijk is gebaseerd op het recht van eerste hypotheek. Dankzij dit zekerheidsrecht beperk je als investeerder eventuele risico’s. Volgens Miranda is het concept succesvol. Mogelijk is uitgegroeid tot een onderneming met 140 medewerkers. Sinds de start in 2016 is voor 1,65 miljard aan zakelijke hypotheken gefinancierd en de afgelopen twee jaar is er ruim 200 miljoen euro aan fondsinleg binnengehaald. “Die omvang zegt wel iets over de markt.”

Belegger krijgt het benauwd

Natuurlijk ziet Miranda ook dat er macro-economische en geopolitieke ontwikkelingen zijn waar investeerders zenuwachtig van worden. Maar tegelijk relativeert ze alle dreigingen en onrust. “Wij zijn als bedrijf ook ontstaan in een tijd van crisis. Wat de geschiedenis leert, is dat vastgoed en stenen altijd weer een evenwicht vinden.”

Zeer beperkt risico

Volgens Miranda heeft Mogelijk op dat gebied een prima track record opgebouwd: “Van de 5.700 objecten die wij gefinancierd hebben, hebben we slechts twaalf objecten moeten uitwinnen via een gedwongen veiling. Belangrijk om daarbij te benoemen is dat in alle twaalf gevallen de investeerder zijn inleg heeft teruggekregen op basis van dat recht van eerste hypotheek.”

MKB-vastgoed blijft overeind

Wat Miranda opvalt, zeker als ze kijkt naar alle ontwikkelingen in de wereld, is dat terwijl het grote vastgoed behoorlijk hard geraakt wordt, juist het Nederlandse MKB-vastgoed fier overeind blijft. Van de lokale bakker tot de schilder die je huis komt schilderen, alles en iedereen heeft het barstensdruk. Iedereen gaat op vakantie en alle restaurants zitten stampvol. “Dus wat je ziet is dat de MKB’ers hun verplichtingen kunnen blijven voldoen, waardoor het een interessante markt blijft om te financieren.”

Kies voor een combinatie

Toch zou zij niet het advies geven om al je kaarten op één soort investeringsvorm te zetten. Als ze een tip zou kunnen geven, dan zou ze inzetten op spreiding. Miranda: “Kies voor een combinatie van bijvoorbeeld eigen vastgoed, aandelen en zakelijke hypotheken. Zo heb je een combinatie van wat spannendere en bewerkelijkere investeringsmogelijkheden en behoudend, rustgevend zoals wij.”

De MKB-markt bestaat uit ondernemende ondernemers

Als ze nu terugkijkt naar de afgelopen tijd met een pandemie, oorlogen en inflatie, had ze dan verwacht dat het MKB-vastgoed zo stevig overeind zou blijven? Miranda zegt dat het haar eigenlijk heel erg is meegevallen: “Als je me een paar jaar geleden om een voorspelling had gevraagd, dan had ik gezegd dat we een stroom aan faillissementen zouden zien. Daar is helemaal niets van gebleken. De MKB-markt lijkt echt te bestaan uit ondernemende ondernemers, die ondernemend genoeg zijn om geld te blijven verdienen en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.”

Meer rendement dan een spaarrekening

Harde toezeggingen kan Miranda natuurlijk niet doen. Maar eigenlijk is de afgelopen jaren gebleken dat investeren in zakelijke hypotheken gewoon een net rendement oplevert en interessant is voor investeerders die op zoek zijn naar duidelijkheid, overzicht en gemak. “Wellicht niet het hoogste rendement, maar altijd meer dan je met sparen behaald.”

Wil je meer weten over de mogelijkheden van beleggen in zakelijke hypotheken? Schrijf je dan in voor het Beleggerscafé op 16 mei. Wees er snel bij, want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Mogelijk.