Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Picnic gaat gassen voor megagroei in Duitsland en stelt winstdoel mogelijk uit

Picnic gaat flink op het gaspedaal trappen om te groeien in Duitsland. Dat liet CEO Michiel Muller doorschemeren in een interview met De Ondernemer. Picnic zit nu in tien Duitse steden vanuit vier hubs. Dat wordt uitgebreid, onder meer met Noordrein-Westfalen dat ongeveer even groot is als Nederland qua oppervlakte en inwoners.

Bij de start van de online supermarkt werd ingezet op winst in 2020, toen Picnic nog de pilot aan het verbeteren was. “Nu blijkt Duitsland minstens net zo hard te gaan als Nederland. Dan hebben we dus de keus: gaan we ons richten op winstgevendheid door wat we nu hebben niet meer verder uit te bouwen of denken we: Duitsland is zes keer zo groot als Nederland misschien moeten we een beetje gas bij geven. Er ligt een gigantische markt,” aldus Muller.

2. Elektrische auto rukt op als leasewagen: ABN Amro gaat ervoor

Zakelijk rijden in een benzine- of dieselauto? Dat kan bij ABN Amro vanaf juli niet meer, schrijft de NOS. Werknemers kunnen dan alleen nog maar kiezen voor een elektrische leaseauto.

En zo zijn er meer bedrijven die de eigen vloot willen verduurzamen. Leasemaatschappijen kopen daarom meer elektrische auto's in, meldt branchevereniging VNA. In 2017 ging het nog om 3.650 stuks, vorig jaar waren dat er maar liefst 13.000. En in het eerste kwartaal van 2019 kochten leasemaatschappijen al 4.900 elektrische auto's.

3. Spaanse verkiezingen: Socialisten winnen, maar hebben coalitiepartner nodig om te regeren

De PSOE van de sociaaldemocratische premier Pedro Sánchez lijkt de grootste partij te zijn geworden bij de Spaanse parlementsverkiezingen. Volgens de exitpolls krijgt de PSOE circa 28 procent van de stemmen. Dat is volgens de Spaanse media goed voor 116 tot 121 van de 350 zetels, lang geen meerderheid. Een mogelijke regeringspartner is het linkse Unidas Podemos die volgens de eerste peiling mag rekenen op 16 procent.

De conservatieve Volkspartij (PP) krijgt bijna 18 procent van de stemmen terwijl het centrumrechtse Ciudadanos 14 procent behaalt. Nieuwkomer Vox krijgt mogelijk 12 procent van de stemmen, waarmee Spanje voor het eerst in veertig jaar een rechts-nationalistische partij in het parlement krijgt.

4. Nog een PVV-sjoemelaar: Zeeuwse senator Peter van Dijk misbruikte gemeenschapsgeld voor een campagne

Voormalig fractieleider in Zeeland en PVV-senator in de Eerste Kamer Peter van Dijk heeft gemeenschapsgeld van de provincie Zeeland misbruikt voor een campagne, schrijft NRC op basis van opnames gemaakt door partijgenoten van Van Dijk. Van Dijk financierde met het geld een campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen terwijl de regels van de provincie Zeeland dat expliciet verbieden. Eerder deze maand werd Van Dijk weggestuurd als fractievoorzitter van de Provinciale Staten Zeeland.

Naast geluidsopnames heeft de krant ook bankafschriften en andere documenten in handen waaruit blijkt dat Van Dijk subsidiefraude heeft gepleegd. Van Dijk werd uit de provinciale fractie gezet vanwege machtsmisbruik, intimidatie en bedreiging. Van Dijk zegt tegen de krant niet bekend te zijn met de opnames, waardoor hij niet kan reageren op de aantijgingen. Geert Wilders liet weten voorlopig het vertrouwen te houden in Van Dijk.

5. Huizenmarkt vertraagt, dus dat merkt de bouw ook

De huizenmarkt koelt af en daar gaat ook de bouw wat van merken, meldt ABN Amro in een rapport. De bouw zal naar verwachting in 2019 en 2020 minder hard groeien. Het aantal afgegeven vergunningen daalde in 2018 met 5,7 procent. Niet dat bouwondernemers daar wakker van liggen, die blijven positief. Hun vertrouwen in de markt ligt hoger dan gemiddeld in Nederland, hoewel het afgelopen kwartalen niet is gestegen.

6. Philips scoort netjes met zorgapparaten voor consumenten

Een 'redelijke' start van 2019, aldus Philips-topman Frans van Houten maandag over de resultaten in het eerste kwartaal van dit jaar. Het zorgtechconcern scoorde vooral goed met producten voor gebitsverzorging. De omzet groeide met 5 procent tot 4,2 miljard euro, waarbij een aangepaste winst (ebita) werd neergezet van 358 miljoen euro. Beide cijfers lagen licht boven de verwachting van analisten.

7. Dick Benschop vindt groei van Schiphol nodig voor Nederlandse economie

Wil Nederland als klein land zijn wereldwijde toppositie qua economie en welvaart behouden, dan is een beheerste toename van het aantal vluchten op Schiphol nodig. Dat zegt Schiphol-baas Dick Benschop, die nu een jaar aan het roer staat van de luchthaven, tegen persbureau ANP.

Het netwerk van bestemmingen op Schiphol speelt volgens hem een belangrijke rol in de Nederlandse economie. "De keuze is aan de politiek, maar als Nederland [die toppositie] wil behouden, dan hebben we een gematigde en gecontroleerde toename van het aantal vluchten nodig." Wel benadrukt hij nog dat hij ook aan het milieu denkt; hij zegt dat de luchtvaartsector met partners een actieplan heeft ontwikkeld om de CO2-uitstoot terug te dringen.

8. Buffett kijkt niet naar Brexit, maar zoekt 'Britse koopjes' op de aandelenmarkt

Miljardair en superbelegger Warren Buffett zou ongeacht een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie onder de juiste voorwaarden zonder problemen investeren in het land. Dat zegt hij in gesprek met zakenkrant Financial Times. Hij merkte daarbij op dat zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway andere culturen en gewoonten nooit zo goed zal begrijpen als de Amerikaanse. “Maar we kunnen in Groot-Brittannië vreselijk dichtbij komen."

9. Nederlandse biotechbedrijven achterop door strenge regels uit Brussel?

Mist Europa de boot door overdreven strenge regels voor de nieuwe gentechnologie Crispr-Cas? Een nieuw rapport van het Rathenau-instituut stelt dat de veiligheid ervan nog niet afdoende is aangetoond. Wel lijkt de Europese wetgeving te generiek: het Rathenau-instituut pleit voor een beoordeling per geval, zo meldt het FD.

10. 'Avengers: Endgame' brengt Disney beste openingsweekend ooit

'Avengers: Endgame' heeft een astronomisch bedrag opgebracht in het openingsweekend. Wereldwijd gaven bioscoopbezoekers 1,2 miljard dollar uit aan de Marvel-hit. Zowel wereldwijd als in de VS is dit het grootste openingsweekend in de geschiedenis.

'Avengers: Endgame' is de grote finale van de 22 Avengers-films die de afgelopen twaalf jaar werden gemaakt. Superhelden als Iron Man, de Hulk en Captain America nemen het op tegen superslechterik Thanos die het halve universum heeft uitgeroeid.
 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van afgelopen weekend

 

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over ondernemen, carrière, personal finance en technologie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!