Online supermarkt Picnic ziet grote groeikansen vlak over de grens in de Duitse staat Noordrijn-Westfalen. Dat betekent ook dat het doel om in 2020 winstgevend te zijn wellicht wordt bijgesteld om meer te kunnen investeren.

“Noordrein-Westfalen is ongeveer even groot als Nederland in oppervlakte en aantal mensen, dat gaan we dit jaar daar ook doen, enorm uitbreiden. We hebben gezien dat de snelste hub in Mönchengladbach sneller groeit dan de Nederlandse”, zegt Picnic-topman Michiel Muller in een interview met De Ondernemer.

In Duitsland is Picnic vooralsnog actief in tien steden en heeft de online supermarkt vier grote distributiecentra. Het bedrijf werkt met een bedrijfsmodel waarbij er eerst fors wordt geïnvesteerd in het netwerk en dat betekent ook stevige aanvangsverliezen.  Eerder gaf Picnic aan in 2020 winstgevend te willen zijn, maar het investeringstempo speelt hierbij een belangrijke rol.

Muller stelt tegenover De Ondernemer dat de kansen in Duitsland zo groot lijken, dat het bedrijf er wellicht voor kiest om de investeringen op te voeren en de sprong naar winstgevendheid uit te stellen.

“Nu blijkt Duitsland minstens zo hard te gaan als Nederland. Dan hebben we dus de keus: gaan we ons richten op winstgevendheid door wat we nu hebben niet meer verder uit te bouwen of denken we, Duitsland is zes keer zo groot als Nederland misschien moeten we een beetje gas bij geven.”

Picnic: bijna €46 miljoen verlies in 2017

Picnic leed in 2017 een nettoverlies van 45,5 miljoen euro, zo bleek begin dit jaar uit de jaarrekening die het bedrijf indiende. Het gaat daarbij om de resultaten van Picnic International, de holding boven de websuper.

De rode cijfers zijn volgens topman Michiel Muller vooral het gevolg van ‘het enorme investeringsprogramma’ van Picnic om verder te groeien. “Het verlies van vandaag is de winst van morgen”, zei Muller tegen Retailnews.nl. In 2016 bedroeg het nettoverlies nog 5,8 miljoen euro.

Lees ook op Business Insider

2017 was ook het jaar dat Picnic een megabedrag van 100 miljoen euro ophaalde bij van vier Nederlandse familiefondsen.

LEES OOK: Hoe goedkoop is online supermarkt Picnic echt? We deden de test