Miljardair en meesterbelegger Warren Buffett zou ongeacht een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, onder de juiste voorwaarden zonder problemen investeren in het land. Dat zegt hij in een gesprek met zakenkrant Financial Times.

De 88-jarige Buffett merkte daarbij op dat zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway andere culturen, belastingwetten en gewoonten nooit zo goed zal begrijpen als de Amerikaanse.

“Maar we kunnen in Groot-Brittannië vreselijk dichtbij komen”, zo voegde hij toe. Of er momenteel concreet wordt gesproken met mogelijke investeringsdoelen, werd in het interview niet gezegd.

Het zeer beperkte aantal investeringen, of pogingen daartoe, van Berkshire in Groot-Brittannië hebben tot nu toe niet altijd heel succesvol uitgepakt. Een belegging in de Britse supermarktketen Tesco noemde hij, na een scherpe koersdaling, een enorme vergissing.

Het eigenaarschap van elektriciteitsleverancier Northern Powergrid pakte wel beter uit. Een poging om, samen met Kraft Heinz, het Brits-Nederlandse Unilever over te nemen, liep spaak. Berkshire en Kraft Heinz werd de deur gewezen.

Onlangs zei Buffett tegen zijn aandeelhouders dat hij hoopte dit jaar “significante sommen geld” te investeren buiten de Amerikaanse landsgrenzen. Dat is een flinke koerswijziging; in het verleden concentreerde hij zich vooral op de Verenigde Staten.

De blik buiten de landsgrenzen komt ook doordat overnames die een deuk maken in de enorme oorlogskas van Berkshire, die een omvang heeft van 100 miljard dollar, in de Verenigde Staten steeds lastiger te vinden zijn. In Europa is de overname-activiteit juist flink gedaald, wat de deur openzet voor kopers als Berkshire.

Lees ook op Business Insider

Lees meer over Warren Buffett: