• Superbelegger Warren Buffett is het met de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders eens dat het kapitalisme niet alle werkende Amerikanen vooruit helpt.
  • “We moeten het beter doen voor de mensen die achterblijven door ons kapitalistische systeem”, zegt de multimiljardair een een  interview met CNBC.
  • Maar Buffett is tegen een systeem waarbij werknemers ook als aandeelhouder zeggenschap krijgen.

Superbelegger Warren Buffet van investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway is het op een belangrijk punt eens met de progressieve Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders, die het goed doet bij  de voorverkiezingen van de Democraten.

“We moeten het beter doen voor mensen die achterblijven door ons kapitalistische systeem”, zegt de miljardair in een interview met CNBC. “Maar we moeten het kapitalistische systeem niet overboord gooien (…). We moeten zorgen dat de kip meer gouden eieren gaat leggen. Dat werkt al sinds 1776 fantastisch.”

Buffett is al lange tijd Democraat. Hoewel hij zich niet echt bemoeit met de Democratische voorverkiezingen zegt Buffet wel het idee te steunen dat er betere regels moeten komen, zodat rijkdom eerlijker wordt verdeeld onder gewone Amerikanen. “Ik deel de opvatting van Sanders dat veel mensen achterblijven en dat dat niet hun eigen schuld is”, stelt hij. “Er zijn allerlei aspecten van het kapitalisme die op een of andere manier gereguleerd moeten worden.”

Maar hij is het niet eens met het plan van Sanders om werknemers via aandelenbelangen in bedrijven meer zeggenschap te geven, zodat ze op gelijke voet komen met private grootaandeelhouders. Buffett zei ook dat hij de eveneens steenrijke zakenman Michael Bloomberg verkiest boven Sanders.

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van Berkshire Hathaway afgelopen jaar zei Buffett dat hij niet verwacht dat “het land in 2020, 2040 of 2060 socialistisch zal worden”.

Lees ook op Business Insider