Warren Buffett is een van de meest succesvolle beleggers op aarde. En hij volgt een heel raar dieet.

Buffetts voorkeur voor frisdrank, junkfood en weinig groenten heeft inmiddels een legendarische status. De topman van beleggingsvehikel Berkshire Hathaway drinkt dagelijks vijf bekers Coca-Cola, kauwt onophoudelijk See’s Candies en gebruikt extreem veel zout.

Business Insider probeerde eerder de diëten van beroemde personen zoals Tesla’s Elon Musk. Dus ik besloot een week lang Buffetts eetgewoonten na te bootsen. Eens kijken hoe dat voelt.

Er waren natuurlijk wat grondbeginselen: eet drie maaltijden per dag, drink geen alcohol en vermijd groenten.

Ik probeerde een eetpatroon te volgen zoals Buffett dat in algemene bewoordingen omschrijft.

"Ik checkte de tabellen en het laagste sterftecijfer komt voor onder 6-jarigen, dus ik besloot te gaan eten als een 6-jarige", zei Buffett ooit tegen Fortune. "Het is de veiligste koers die ik kan varen."


De hoeksteen van het Buffett-dieet: Cherry Coke.

Foto: Bob Bryan/Business Insider

In 2015 zei Buffett tegen het blad Fortune dat hij voor "een vierde uit Coca-Cola" bestaat.

Buffett gaf aan dat hij Diet Coke of Cherry Coke het lekkerst vindt en dat hij dagelijks minstens vijf blikjes ervan wegzet.

Ik besluit om een week lang voor de Cherry Coke te gaan - ik ben niet zo'n fan van de cola-smaak, wél van frisdranken met kersensmaak zoals Dr. Pepper en Cheerwine (iets uit Noord Carolina - Google het eens).

Mijn plaatselijke supermarkt verkoopt geen blikjes, dus koop ik maar een gezinsfles. Goed voor 5,6 blikjes per dag. Dat komt neer op een dagelijkse suikerinname van 252 gram. Dus 84 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid koolhydraten haal ik uit die fles Cherry Coke. (Dat rekenwerk deed ik pas achteraf, het leek me verstandig om enigszins onwetend dit dieet te testen.)

Hoewel ik me erop instel dat het zwaar wordt met al die suikers, heb ik vooraf geen benul van het verwoestende effect dat de Coke op mijn humeur zal hebben.


Het eerste ontbijt van de week: ik ben nerveus, maar dwaas genoeg om te denken dat het allemaal wel zal meevallen.

Foto: Bob Bryan/Business Insider

In de HBO-documentaire "Becoming Warren Buffett," zegt de legendarische belegger dat zijn ontbijt van de McDonald's komt en door de aandelenmarkt wordt bepaald.

Buffett laat ontbijt aanrukken zodra de markt open is. Gaan de aandelen goed, dan eet meneer spek, eieren en kaasbiscuit. Gaan de zaken slecht, dan gaat hij voor het goedkopere menu van worstpasteitjes. Als de markt slap is, dan neemt hij een McMuffin.

Ik begin om 07.30 uur met werken, dus ik moet mijn menukeuze laten afhangen van futures, wat een lastige maatstaf is. Ik haal er een klein beetje kwalitatieve analyse van overzeese markten bij, en houd rekening met waar de beurzen de vorige dag op sloten - aan het eind van de week voeg ik daar aan toe: wat ik nog kan verdragen.

Het eerste ontbijt is niet echt een uitdaging. Het grootste ongemak is het gebrek aan koffie, wat Buffett niet drinkt.

Ik besluit om meteen de Cherry Coke naar binnen te werken. Zo kom ik toch nog aan mijn cafeïne en voorkom ik dat ik de hele dag door frisdrank drink.

Ik besluit dagelijks de weegschaal te raadplegen - 's ochtends én 's avonds.

Ontbijt op Dag 1: McDonald's worst, ei en kaas McMuffin; Cherry Coke

Aantal calorieën van het ontbijt: 470 (kcal)

Gewicht op maandagochtend: 76,2 kilo


De Cherry Coke komt echt keihard aan.

Foto: Bob Bryan/Business Insider

Ik drink heel weinig frisdrank - meestal water en koffie - dus de plotse en explosieve stijging van de hoeveelheid fructosestroop maakt me ongelooflijk traag. Daar komt bij dat de hoeveelheid suiker zo groot is dat ik mijn vingers haast voel tintelen van de omzetting ervan in mijn lichaam.

Toch probeer ik die gezinsfles weg te werken vóór 11 uur, dan hebben we dat maar gehad.


Het kleine kind in me is ergens heel blij dat ik midden op de dag ijs mag eten. De hotdog met chili en kaas windt me beduidend minder op.

Foto: Bob Bryan/Business Insider

Het broodje van de hotdog is sponzig. Alleen niet lekker sponzig, maar gewoon écht sponzig, als een échte spons. De hotdog is heel erg zout.

Het ijsje is heel lekker. Buffett heeft het liefst kersensiroop op Diary Queens' ijsjes, maar in het Manhattan-filiaal van Diary Queen is dat niet mogelijk. In plaats daarvan krijg ik wel nootjes op het ijs.

Ik voel me wat verzwakt op dit moment. Gewoonlijk lunch ik niet zwaar of uitgebreid - hoogstens een salade - dus door alle extra calorieën en suiker voel ik me wat opgeblazen.

Lunch op Dag 1: chili-cheese dog van Dairy Queen; aardbeienijs met nootjes; Cherry Coke

Aantal calorieën van de lunch: 650 (kcal)


Bij het avondeten smokkel ik een beetje door kip parmigiana als hoofdmaaltijd te nemen, terwijl Buffett die meestal als bijgerecht heeft (!)

Foto: Bob Bryan/Business Insider

's Avonds voel ik me ietsjes beter, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik rond 14.00 uur mijn laatste glas Coke achterover sloeg.

Rennen zal de lakmoesproef worden. Gewoonlijk ren ik 7 tot 8 kilometer na mijn werk en ik vrees voor hoe ik me zo direct zal voelen. Waarschijnlijk zit ik straks voorover geknield in de East River te braken.

Maar dat valt gelukkig enorm mee! Waarschijnlijk ben ik wat trager dan normaal, maar ik voel me niet afschuwelijk.

Het avondeten is zwaar, ik kan het echt niet allemaal op. Maar aan het eind van Dag 1 voel ik me niet ontevreden.

Diner op Dag 1: kip parmigiana met penne van Famous Calabria Pizza

Aantal calorieën van het diner: om en nabij de 1.500 (kcal)

Totale dagelijkse hoeveelheid calorieën: 3.520 (kcal)

Gewicht op maandagavond: 77,5 kilo (kcal)


Dag 2 begint stukken beter!

Foto: Bob Bryan/Business Insider

Ik voelde me redelijk aan het eind van Dag 1 en sliep ik als een roosje.

Op dinsdag zitten de aandelenfutures in de lift, dus het lijkt me eerlijk om bacon, eieren en kaasbiscuit voor ontbijt te nemen. Het is heel wat beter dan die zompige McMuffin van gisteren en vol zelfvertrouwen zet ik me aan het ontbijt en de tweede gezinsfles Coke.

Ontbijt op Dag 2: McDonald's bacon, ei en kaasbiscuit; Cherry Coke

Aantal calorieën van het ontbijt: 450 (kcal)

Gewicht op dinsdagochtend: 77,1 kilo (kcal)


Voor de lunch neem ik een burger - ook één van Buffet's favorieten!

Foto: Bob Bryan/Business Insider

Veel van mijn collega's zeggen dat ik vals speel omdat ik bij Shake Shack eet in plaats van in een plaatselijk restaurantje, maar ík ben degene die lijd, dus ík verdien wel enige luxe.

Excessief veel zout gebruiken is een ander handelsmerk van Buffett. De voormalige topman van de bank Wells Fargo John Stumpf beschreef het als volgt: "Als het eten wordt opgediend pakt Warren een zoutvaatje met zijn linkerhand en een ander vaatje met zijn rechter en begint te schudden. Het is als een sneeuwstorm," zei Stumpf in 2014 tegen Bloomberg.

En dus strooi ik wat extra zout over mijn frietjes voordat ik ze verdrink in mijn chocolade shake.

Lunch op Dag 2: Shake Shack Burger; friet; chocolade milkshake; Cherry Coke

Aantal calorieën van de lunch: 1.710 (kcal)


Dinsdagmiddag...ik voel me niet lekker.

Foto: Andy Kiersz/Business Insider

Mijn hemel, wat ben ik daar de fout in gegaan!

Opnieuw probeer ik de Coke in één keer weg te zetten - rond 14.00 uur ben ik op twee derde van die 2 liter. Dat, in combinatie met die zware maaltijd, heeft geen positief effect op mijn wil om verder te leven.

Ik voel me zenuwachtig, chagrijnig, uitgeput, niet gefocust en eigenlijk ronduit radeloos. De suiker van al die Coke eist zijn tol. Genadeloos. Mijn energieniveaus schieten alle kanten op.

Doordat ik zo veel vlees eet, zweet ik meer dan gebruikelijk (vreemd genoeg ook mijn knieën!). Het opgeblazen gevoel is funest en bezorgt me rugpijn. In minder dan 48 uur ben ik veranderd in een heus wrak.


De dinsdagavond moet wel de allerslechtste van de week zijn, als je ziet wat er op het menu staat.

Foto: Bob Bryan/Business Insider

Als ik die avond aan het joggen ben, sms ik een collega om te zeggen hoe slecht ik me voel. Ik ren veel trager dan de dag ervoor, en ik kan me er niet toe zetten om sneller te lopen. Mijn benen willen gewoonweg niet meer.

Als ik na het rennen weer terugkom bij mijn appartement, ben ik gebroken door alle maagkrampen. Wanneer ik dubbel gebogen over de bank hang, vraagt mijn huisgenoot of ik er wel zeker van ben of ik dit wil doorzetten.

Ik raap mezelf manmoedig weer bij elkaar en maak een maaltijd voor mezelf: twee hotdogs en chips van Utz - daar is Buffett gek op.

Ik ga naar bed en voel weinig enthousiasme voor wat nog komen gaat.

Diner op Dag 2: 2 Hebrew National kosjere hot dogs; Utz chips; See's Snoepjes

Aantal calorieën van het diner: 650 (kcal)

Totale dagelijkse hoeveelheid calorieën: 3.710 (kcal)

Gewicht op dinsdagavond: 77,5 kilo (kcal)


Een nieuwe dag: weer bacon, eieren en kaas.

Foto: Bob Bryan/Business Insider

De aandelenmarkten blijven maar stijgen. Wordt Buffett dan nooit ziek van die biscuits? Ik besluit om mijn Coke-inname wat te spreiden, dan komt dat wat minder hard binnen. (spoiler: het werkt alleen niet).

Ontbijt op Dag 3: McDonald's bacon, eieren en kaasbiscuit; Cherry Coke

Aantal calorieën van het ontbijt: 450 (kcal)

Gewicht op woensdagochtend: 76,6 kilo (kcal)


Voor de lunch ga ik naar Gorat's, daar eet Buffett ook wel eens.

Foto: Bob Bryan/Business Insider

Ik bestel: een opengeklapt Turks broodje met bacon en een Duizend Eilanden-dressing van Eisenberg's, een plaatselijke broodjeszaak.

Ik krijg: een in stukken gesneden Turks broodje met bacon met Duizend Eilanden-dressing. Ik wil geen zeikerd zijn, dus ik zeg niks en neem het broodje mee naar kantoor.

Daarnaast eet ik een portie friet en een bekertje Cherry Coke.

Voor wie zich afvraagt of ik wel extra zout op de frietjes doe: ik doe extra veel zout op de frietjes, ik hoop dat je geniet van mijn lijdensweg tot dusverre.

Lunch op Dag 3: Turks broodje bacon Duizend Eilandendressing; frietjes; Cherry Coke

Aantal calorieën van de lunch: 900 (kcal)


Het diner op woensdag is kalfsvlees parmigiana met een verwennerij: een Hawaiaanse Punch. Ik kan niet bewijzen dat Buffett van fruitpunch houdt...maar het was mijn favoriet toen ik 6 jaar oud was!

Foto: Bob Bryan/Business Insider

Ik loop naar huis en besluit te joggen.

Het voelt alsof er suiker, siroop en vet vanuit mijn buik naar mijn benen lekt. Zelfs kinderen passeren me op weg naar huis, en dat terwijl ik een snelle loper ben. Siroop in je gewrichten en spieren.

Diner op Dag 3: kalfsparmigiana; water

Aantal calorieën van het diner: 1.060 (kcal)

Totaal aantal calorieën die dag: 3.310 (kcal)

Lichaamsgewicht op woensdagavond: 78,1 kilo


De beursfutures zijn in mineur. Dat betekent twee worstjes voor het ontbijt. Maar als ik op mijn werk aankom, besef ik dat ze me bij de Mac slechts één hebben gegeven!

Foto: Bob Bryan/Business Insider

Ik weet nog steeds niet of één worstje goed of slecht is, maar het geeft me even een pauze van die zware maaltijden

Ontbijt op Dag 4: een worstje van McDonald's; Cherry Coke

Aantal calorieën van het ontbijt: 174 (kcal)

Gewicht op donderdagochtend: 76,6 kilo


Misschien is dit wel het moment om te bekennen dat ik mijn lichaam eerder echt vreselijke dingen heb aangedaan - en dat dit écht het allerergste is.

Foto: links, dat ben ik in april 2011, ik weeg daar 56,7 kilo. Rechts ben ik in april 2004. Daar weeg ik 92,9 kilo. Kedar Bryan; Bob Bryan/Business Insider composite

Ik ben niet onbekend met radicaal veranderende eetgewoonten. Ik kwam 36 kilo aan op de universiteit, en binnen 4 maanden na mijn afstuderen verloor ik weer 15 kilo (ik overschatte mijn loon als stagiair, ik onderschatte de huren in New York).

Kort samengevat: ik heb eerder vreselijke dingen met mijn lichaam uitgehaald, maar zelfs toen ik heel veel woog, voelde ik me niet zo afgepeigerd. Het vreemde is wel dat ik na elke maaltijd nog steeds trek heb. Zou dat komen door alle chemicaliën?


Ik weet even niets te verzinnen op donderdag. Eerlijk gezegd ben ik ook druk met werk. Ik ga gewoon naar de Mac.

Foto: Bob Bryan/Business Insider

Leuk triviaal weetje: Buffett gebruikte ooit kortingscoupons in de McDonald's om Bill Gates op een lunch te trakteren.

Nog een reden waarom dit zo'n slecht idee is: ik ben bij Business Insider redacteur Gezondheidszorg en Belastingen. En ik besluit het Buffet-dieet te proberen precies in de week dat de Republikeinen een hernieuwde aanval doen op Obamacare (nee, de ironie ontgaat me niet!) en hun meest gedetailleerde belastingplan presenteren.

Dit betekent dat ik tijdens mijn middagdip gedwongen ben mezelf aan de haren uit het moeras te trekken en iets zinnigs te schrijven.

Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik deze week wel productief ben. Al zul je aan de hoofdredacteur moeten vragen in hoeverre het dieet de kwaliteit van mijn artikelen aantast. Nochtans sta ik achter alles wat ik deze week publiceerde.

Lunch op Dag 4: McDonald's Quarter Pounder met cheese; frietjes; Cherry Coke

Aantal calorieën van de lunch: 870 (kcal)


Buffett bestelde ooit een gebakken kippenbiefstuk toen hij met Jay-Z dineerde, dus dat probeer ik dan ook maar.

Foto: Bob Bryan/Business Insider

Ik hou echt van kippenbiefstuk. Deze kwam van Cowgirl in the West Village.

Buffett is geen fan van broccoli, en al helemaal niet van kool, dus ik smokkel weer wat.

Ik eet met een collega, maar krijg de biefstuk en de aardappelpuree met extreem veel zout niet helemaal weg. Ze noemt me dan ook een zwakkeling en ik moet haar beloven dat ik alles in een doggy bag zal meenemen en de restjes thuis alsnog zal opeten. Gelukkig vergeet ik de zak in het restaurant.

Het zal niemand verbazen dat de jus me heel zwaar op de maag ligt. Als ik naar de metro loop, ben ik blij dat ik nog maar één dag hoef. Maar ik voel me hondsberoerd.

Diner op Dag 4: Kippenbiefstuk met aardappelpuree, jus en kool; water

Aantal calorieën van het diner: 1.540 (kcal)

Totaal aantal calorieën die dag: 3.484 (kcal)

Lichaamsgewicht op donderdagavond: 78,1 kilo


Natuurlijk eet Buffett ijs voor ontbijt. En natuurlijk ben ik zo stom om dat spektakel voor de laatste dag te bewaren.

Foto: Bob Bryan/Business Insider

Zei ik dat alles went? Foutje! En al helemaal niet op de vrijdagochtend.

Niet eerder in mijn leven heb ik minder genoten van een ijsje dan op dit moment. En dat is alles wat ik kwijt wil over dit ontbijt.

Ontbijt op Dag 45: Ben and Jerry's Phish Food; Cherry Coke

Aantal calorieën van het ontbijt: 870 (kcal)

Gewicht op vrijdagochtend: 77,1 kilo


Zou het niet zo zijn dat Warren Buffett alleen maar zegt dat hij dit eet, zodat andere mensen het ook gaan eten en hij meer verdient omdat hij aandelen heeft in die bedrijven?

Foto: Bob Bryan/Business Insider

Buffett bezit Dairy Queen en heeft flinke belangen in zowel McDonald's als Coca-Cola. Nu ik aan mijn laatste lunch zit, besef ik dat ik Warren's portemonnee de afgelopen week flink heb gespekt.

En direct na deze gedachte komt het besef: ik ben een sukkel.

Buffett is gewoon een volksheld die zich presenteert als een aardige grootvader, maar die het in de wrede wereld van beleggers heeft gemaakt. Hij is een vat vol tegenstrijdigheden.

Anderzijds wordt hij zeker in deze restaurants gezien. En hij zou niet liegen over zijn dieet om een paar sukkels zo ver te krijgen om zijn verkoop te stimuleren, toch?

Lunch op Dag 5: Dairy Queen chili-cheese dog; frietjes; M&M Blizzard; Cherry Coke

Aantal calorieën van de lunch: 1.400 (kcal)


Dit zijn de flessen Cherry Coke die ik deze week consumeerde.

Foto: Bob Bryan/Business Insider

De meltdown van suiker en cafeïne valt mee deze vrijdag. Ik heb inmiddels door wat de frequentie en timing van de Coke-inname moet zijn om een redelijke energievoorraad te hebben voor een hele dag.

En toch voel ik me misselijk na zo'n fles.

Voor de liefhebbers hier een rekensommetje van alle Cherry Coke die ik deze week dronk:

Totale hoeveelheid: 10 liter

Calorieën: 4.500 (kcal)

Suiker: 1.260 gram

Cafeïne: 1.020 milligram, oftewel 204 per dag. Een gemiddelde kop koffie bevat 95 tot 165 milligram.


Het laatste diner nuttig ik samen met enkele collega's in Smith & Wollensky, Buffett's favoriete restaurant in New York City.

Foto: Dennis Green/Business Insider

Buffett dineert hier eens per jaar. Men kan bieden om met Het Orakel uit Omaha te dineren. In 2016 werd zo een diner verkocht voor 3,4 miljoen dollar. Het geld gaat naar een goed doel.

Vier collega's vergezellen me om deze epische week uit te luiden. Eerder had ik het restaurant laten weten dat we kwamen en waarvoor, en ze deden hun uiterste best om de ervaring zo authentiek mogelijk te maken.

En zo zitten we in de privé-alkoof waar Buffett zit als hij bezoek ontvangt, met een blik op de keuken. Aan de muur een plaquette met daarop Buffett's naam.


Ik vraag Baci, onze ober, of wij hetzelfde kunnen krijgen als wat Buffett tijdens een bezoek aan New York in augustus at. Maar ook dat pakt verkeerd uit.

Foto: Dennis Green/Business Insider

We beginnen met iets dat het 'zeevruchtenbanket' heet: met kreeft, garnaal en krab. Verrukkelijk, hoewel het koud is, en ik het liever warm heb.

Ik begin me alweer minder op mijn gemak te voelen. Dit is het voorgerecht. Wat gaat er nog komen? Wat ik de afgelopen week at, voorspelt niet veel goeds. Ga ik het einde wel halen?

Ik geef toe dat ik weer de hand licht met de regels, want ik drink een glas wijn. Maar hé, eind van de week - en wat voor week! Ik heb hier recht op.


Wat volgt: een rib-eye steak uit Colorado van bijna een kilo.

Foto: Dennis Green/Business Insider

Ik kan de rib-eye alleen maar omschrijven als een uitvergrootte en sissende vuistbijl van een Neanderthaler. Maar er komt een glorieus en bevrijdend gevoel van losbandigheid over me dat alle afschuwelijke maaltijden van de afgelopen week overboord gooit.

De steak is een knockout.

Vol overgave stort ik me op dit machtige stuk vlees, perfect gebraden en prachtig gesneden. Maar uiteindelijk strand ik voor de finish: de hoeveelheid vlees is zo overweldigend dat ik simpelweg niet alles op kan eten.


Na dit feestmaal duizelt het me...

Foto: Dennis Green/Business Insider

De rode wijn kan ik hebben, maar de maaltijd is simpelweg overdonderend. Ik kan niet coherent meer denken, na dit bombardement van vet, eiwitten en suiker. Puffend zoek ik de weg terug naar mijn appartement in Chinatown.

Eenmaal thuis zak ik neer op de vloer en dut een uurtje in, terwijl ik  mijn barstende maag probeer te negeren.

Dag 5, diner: zeebanket, 907 gram Colorado rib-eye steak, hachee, spinazie met room, kokoscake van Smith & Wollensky; rode wijn, water

Calorieën avondmaaltijd: 3.343 (kcal)

Dagtotaal:: 6.513 (kcal)

Gewicht vrijdagavond: 79,5 kilo


Wat ik leerde...

Foto: Mijn emotionele ontwikkeling tussen maandag en vrijdag. Elena Holodny/Business Insider

Les één: eet niet zoals Warren Buffett, tenzij je Warren Buffett heet.

Buffett zegt ook dat je hem niet moet kopiëren, maar je eigen pad moet volgen: dat geldt niet alleen voor beleggen, maar ook voor eten.

Toen ik naar New York verhuisde, had ik me voorgenomen om gezond te eten. Daar past deze ervaring niet bij.

Ook merk ik dat het goed is om grenzen te stellen. Zelf loop ik al snel tegen een grens aan, Buffett kennelijk niet.

Mijn volgende doel: weg met die extra kilo's, al hebben ze wel een mooi verhaal opgeleverd.

Gemiddelde aantal calorieën per dag:  4.107,4 (kcal)

Totaal aantal calorieën in 5 dagen: 20.537 (kcal)

Toename gewicht tussen maandag en zaterdag: 3,3 kilo


Lees meer over Warren Buffett: