• Neways, een Brabantse maker van elektronische componenten, blaast de overnamegesprekken met VDL Groep af.
  • Volgens de top van Neways biedt het bedrijf achter onder andere autofabriek VDL Nedcar te weinig.
  • VDL is verbaasd, omdat de meerderheid van de aandeelhouders de overnamevoorstellen zou steunen.

De overname door VDL Groep van Neways Electronics, een Brabantse fabrikant van elektronische componenten voor onder meer de auto-industrie, lijkt van de baan.

Volgens de top van Neways biedt het bedrijf achter onder andere autofabriek VDL Nedcar te weinig.

VDL zegt verbaasd te zijn, omdat de meerderheid van de aandeelhouders de overnamevoorstellen wel zou steunen.

VDL is een industriële onderneming die zich richt de assemblage van personenauto’s (met de Nedcar-fabriek in het Limburgse Born) en de ontwikkeling, productie en verkoop van onder meer halffabricaten en autobussen.

Het bedrijf wordt bestierd door de familie Van der Leegte. Het Eindhovense bedrijf werd in 1953 opgericht door Pieter van der Leegte Senior. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer.

In 2016 traden de kinderen van Wim van der Leegte toe tot de hoofddirectie. Diens jongste zoon Willem van der Leegte is directievoorzitter. Daarnaast zitten Jennifer en Pieter van der Leegte ook in de hoofddirectie.

Bod van VDL is te mager, zegt Neways

Eind april werd bekend dat VDL en Neways de mogelijkheden voor een samensmelting onderzochten. VDL, dat al zo'n 28 procent van Neways in handen heeft, bood daarbij 12,50 euro per aandeel op de rest.

Dat bod werd nog kort voor het afkappen van de gesprekken verhoogd naar 13 euro per aandeel, waarmee het bedrijf op zo'n 158,6 miljoen euro wordt gewaardeerd.

VDL zegt ondertussen al toezeggingen te hebben gekregen om nog eens zo'n 41 procent van de aandelen voor die biedprijs over te nemen.

De raad van bestuur en raad van commissarissen van Neways komen nu tot een "unaniem" oordeel dat dit voorstel te mager is gezien de toekomstverwachtingen van het bedrijf. Eerder schreef de Vereniging van Effectenbezitters, een belangenvereniging voor kleine beleggers, al dat het bod van VDL te laag was.

Gaat VDL een vijandig bod doen op Neways?

Het bod van VDL lag weliswaar boven de toen actuele aandelenkoers, maar die was door de malaise in de voor Neways belangrijke Duitse auto-industrie uitzonderlijk laag.

Nu autofabrikanten weer betere tijden verwachten, zal ook Neways meer waard worden dan VDL nu biedt, luidde de kritiek. Het bedrijf uit Son zei ook in zijn jongste kwartaalupdate te rekenen op herstel.

Maar volgens VDL wordt de overige 30 procent van de aandeelhouders van Neways nu de kans ontnomen om op een door Neways gesteund bod in te gaan.

Op de vraag of het industriële familiebedrijf een vijandige overnamepoging gaat doen, dus zonder de steun van het bestuur van Neways, wilde een woordvoerder niet ingaan. VDL zegt zijn "ambities op het vlak van het verder ontwikkelen en opbouwen van elektronica-competenties" te blijven nastreven.

Financieel directeur Paul de Koning van Neways zegt dat het niet uitmaakt hoeveel aandeelhouders de overnamepoging steunen. "Wij hebben als bestuurders de verplichting te kijken naar de belangen van alle aandeelhouders, dus of dat nou 70 procent of 30 procent is, maakt niet uit", zegt De Koning.

Hij wil niet speculeren over een eventueel vervolg van de overnamegesprekken. "We hebben een prima werkrelatie. Zij zijn leveranciers van ons, en wij van hen. Dit is een zakelijk geschil en dat kunnen we prima scheiden."

Lees meer over fusies en overnames: