• Vivera wordt overgenomen door de Braziliaanse vleesverwerker JBS voor 341 miljoen euro.
  • Het bedrijf uit het Overijsselse Holten maakt al sinds 1990 vleesvervangers en was tot 2019 onderdeel van vleesverwerker Enkco.
  • Vivera is nummer drie op de Europese markt, na het Britse Quorn en levensmiddelenreus Nestlé.

De Nederlandse maker van vleesvervangers Vivera komt in Braziliaanse handen. Vleesverwerker JBS uit het Zuid-Amerikaanse land telt 341 miljoen euro neer voor het bedrijf uit Holten.

Vivera was in handen van investeerder Gilde Equity Management.

In februari doken de eerste geruchten op dat Vivera in de etalage stond. Volgens het Financieele Dagblad was het verkoopproces toen al in een vergevorderd stadium.

Dat er interesse was in Vivera is geen verrassing. De markt voor vleesvervangers groeit een stuk sneller dan de traditionele vleesmarkt.

In 2020 werden er in Nederland 20 procent meer plantaardige balletjes, burgers en kipstuckjes verkocht vergeleken met een jaar eerder, blijkt uit een analyse van ABN Amro. De verkoop van vlees nam ook toe, maar met ‘slechts’ 9 procent.

Wel is de vleesmarkt nog veel groter. De Nederlandse markt heeft een omvang van zo’n 5 miljard euro, terwijl die van vegavlees 200 miljoen euro groot is.

Vivera is nummer drie in Europa

De overname van Vivera geeft JBS toegang tot de Europese markt voor vleesvervangers waar het Nederlandse bedrijf een goede positie heeft. Producten van Vivera liggen in 25 Europese landen in de supermarkt. Na het Britse Quorn en levensmiddelenreus Nestlé is het Holtense bedrijf de nummer drie in Europa.

JBS heeft al andere merken voor vleesvervangers zoals Seara Incrível en het Amerikaanse Planterra OZO.

Vivera produceert al sinds 1990 vleesvervangers als onderdeel van vleesverwerker Enkco. Uiteindelijk werd het vleesbedrijf in 2019 afgestoten.

De laatste jaren ziet Vivera de markt exploderen. De omzet groeit met 25 à 30 procent per jaar en kwam vorig jaar uit op 85 miljoen euro. Inmiddels heeft de onderneming meer dan vijftig soorten vleesvervangers, drie fabrieken en een eigen centrum voor ontwikkeling en onderzoek.

Vivera blijft grotendeels zelfstandig

Het bedrijf behoudt zoveel mogelijk zelfstandigheid, stelt JBS. Wel kan gebruik worden gemaakt van kennis en technologie die al bij het Braziliaanse bedrijf aanwezig is.

In september kondigde Vivera nog aan fors te willen investeren. De overname door JBS moet daarbij helpen, aldus topman Willem van Weede. Volgens hem heeft Vivera na de overname meer middelen en mogelijkheden om de huidige sterke groei en de uitbreiding verder te versnellen.

De omzet moet gaan stijgen naar ruim 250 miljoen euro in 2025. Van ongeveer 400 werknemers wil Vivera in diezelfde periode groeien naar bijna 800 mensen. JBS heeft meer dan 245.000 werknemers waarvan ruim de helft in Brazilië.

LEES OOK: Vegakampioen Vivera wil de vleesindustrie niet radicaal afschaffen: ‘Je moet rekening houden met de boeren’