• De introductie van het investeringsfonds van Bernard Arnault op de Amsterdamse beurs moet zo’n 500 miljoen euro opbrengen.
  • Lege beursfondsen, zoals dat van Arnault,  zijn bedoeld om andere bedrijven over te nemen.
  • Zogeheten SPAC’s kunnen ook op kritiek rekenen. Voor beleggers is het minder duidelijk waar ze hun geld in steken.

De beursgang van het investeringsfonds van Bernard Arnault moet zo’n 500 miljoen euro opbrengen. Het lege beursfonds van de rijkste man van Frankrijk heet Pegasus Europe en krijgt naar verwachting donderdag een notering op de beurs in Amsterdam. Het fonds moet gaan investeren in Europese financiële bedrijven.

Pegasus zal onder meer geleid worden door Jean-Pierre Mustier, de voormalig topman van de Italiaanse bank UniCredit.

Arnault heeft een geschat vermogen van ruim 114 miljard dollar en is daarmee na Elon Musk, Jeff Bezos en Bill Gates de rijkste persoon ter wereld.

Lege beursfondsen, zoals dat van Arnault, die bedoeld zijn om te investeren in bestaande bedrijven, kwamen vorig jaar sterk opzetten.

Toen ging er ruim 100 miljard dollar in om, vooral in de Verenigde Staten. De zogeheten special purpose acquisition companies (SPAC) zijn dit jaar ook aan een opmars in Europa bezig, waarbij Amsterdam bijzonder geliefd is.

Lees ook: 5 dingen die je als belegger moet weten om SPAC’s te begrijpen: de lege beurshulzen die zeer populair zijn om overnames mee te doen

Voor beleggers zijn Spacs niet erg transparant

SPAC's kunnen ook op kritiek rekenen. Voor investeerders is het minder duidelijk waar ze hun geld in steken. Als een bedrijf op de reguliere wijze naar de beurs gaat wordt het in de prospectus, een boekwerk vol financiële gegevens dat het bedrijf aan potentiële investeerders verstrekt, doorgelicht en moet het zo openheid geven.

Als een bedrijf via een overname door een SPAC naar de beurs gaat, moeten de aandeelhouders op het boekenonderzoek van dat investeringsvehikel vertrouwen. Dat levert mogelijk meer risico op voor beleggers.

Voor oprichters van de investeringsfondsen is de SPAC lucratief. De oprichters krijgen doorgaans 20 procent van de aandelen van het overgenomen bedrijf voor een lage prijs. Bij een succesvolle beursgang kunnen zij dus fors verdienen aan de SPAC.

LEES OOK: Dividend is de nieuwe spaarrente: 10 tips om de beste dividendaandelen te vinden