Premium content ophalen

Wie een aflossingsvrije hypotheek heeft, betaalt relatief lage maandlasten in vergelijking met andere hypotheekvarianten. Maar de huidige lage hypotheekrente kan de overstap naar een lineaire of annuïteitenhypotheek aantrekkelijk maken.

Vóór 2013 was de aflossingsvrije hypotheek de populairste variant. De maandlast was relatief laag omdat je alleen rente betaalde en niet afloste. Dat was geen probleem, want het huis zou zichzelf afbetalen door de stijging van de huizenprijzen, zo was de gedachte.

Maar het liep toch iets anders toen de huizencrisis uitbrak. Mensen zagen hun huis onder water glijden, wat betekent dat hun hypotheekschuld hoger was de waarde van de woning. De huizenprijzen daalden van 2008 tot 2013 met maar liefst een kwart.

De pijn kwam extra hard aan bij huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek, zij hadden immers geen cent afgelost. De overheid heeft deze variant dan ook een stuk minder aantrekkelijk gemaakt: sinds 2013 ontvang je alleen nog hypotheekrenteaftrek als je de woningschuld binnen 30 jaar aflost.

Premium content ophalen