• Het aantal snelgroeiende bedrijven in Nederland is in coronajaar 2020 met 10,5 procent gedaald naar 2.720.
  • Vooral bedrijven die op het punt stonden internationaal door te breken zijn volgens de het ‘Scaleup Dashboard’ van de Erasmus Universiteit teruggeworpen door de coronacrisis.
  • De meeste snelle groeiers zitten in de sectoren handel en de zakelijke dienstverlening.

Het aantal snelgroeiende bedrijven in Nederland is afgelopen jaar voor het eerst sinds 2014 afgenomen. Volgens het zogeheten ‘ScaleUp Dashboard’ van het Erasmus Centre for Entrepreneurship heeft de coronacrisis vooral bedrijven geraakt die aan de vooravond stonden van een internationale doorbraak.

Het aantal snelgroeiende bedrijven daalde in 2020 met bijna 11 procent naar 2.720, waarbij een snelgroeiend bedrijf gedefinieerd wordt als een bedrijf dat drie jaar lang een gemiddelde groei van omzet en/of voltijdswerknemers heeft gerealiseerd van minstens 20 procent.


De coronapandemie heeft voor veel ambitieuze bedrijven die al langere tijd bestaan en de laatste jaren snel groeiden, roet in het eten gegooid, zegt onderzoeksleider Justin Jansen: “Niet per se het aantal jonge snelgroeiende bedrijven is afgenomen, maar snelgroeiende bedrijven van gemiddeld 15 jaar oud die juist aan de vooravond stonden van substantiële investeringen om (internationale) groei waar te maken.”

Volgens Jansen was de onzekerheid voor met name die bedrijven te groot om snel door te blijven groeien. “De turbulentie waarin deze snelgroeiende bedrijven zijn beland heeft dermate impact gehad op het leiderschap, de mogelijkheden voor vervolgfinanciering en het versterken van de organisatie als geheel, dat (internationale) doorbraken zijn uitgebleven.”

De sectoren horeca (een daling van 50 procent ten opzichte van 2019), cultuur, sport en recreatie (-44,4 procent), verhuur en overige zakelijke diensten (-24,2 procent) lieten in coronajaar 2020 de grootste daling zien.

Maar de sectoren financiële dienstverlening (+40,0 procent) en landbouw (+44,4 procent) lieten juist een toename zien van het aantal snelgroeiende bedrijven.

De meeste scale-ups zijn in Nederland te vinden in de handel en zakelijke dienstverlening.De onderzoekers zien op dit moment kansen voor snelle groei bij bedrijven op het gebied van gezondheidszorg, high-tech en de groot- en detailhandel.

Kijk je naar de regionale verdeling van scale-ups dan is Amsterdam de stad met de meeste snelle groeiers (305), gevolgd door Rotterdam (110) en Utrecht (75). Daarna komen Eindhoven en Den Haag met elke 70 scale-ups.


Lees hier meer nieuws over de gevolgen van de coronacrisis: