• Suitsupply is hard geraakt door de pandemie en draaide in 2020 een verlies van 110 miljoen euro.
  • Het pakkenmerk moest afgelopen jaar ook veel bijlenen om te kunnen overleven. Het kreeg een lening van 40 miljoen euro en maakte gebruik van de NOW-regeling.
  • Toch ziet eigenaar Fokke de Jong de toekomst rooskleurig in: ‘Ik verwacht dat we 2021 weer winstgevend zullen afsluiten.’

De pandemie heeft er hard in gehakt bij pakkenmaker Suitsupply. Het bedrijf draaide in 2020 een verlies van bijna 110 miljoen euro, schrijft zakenblad Quote.

Suitsupply zag z’n omzet vorig jaar met 39 procent zakken tot 205 miljoen euro. Een jaar eerder wist het kledingmerk nog zo’n 336 miljoen euro aan pakken te verkopen.

Het bedrijf schrijft in het jaarverslag dat het verlies te wijten is aan de sluiting van z’n winkels en de lockdowns. Door het thuiswerken en gebrek aan feestjes was de vraag naar een mooi pak naar het nulpunt gedaald.

Toch lijkt dat laatste argument niet helemaal waar te zijn. Het verslag laat namelijk ook zien dat er online wel degelijk naar pakken werd geshopt. De webwinkel van Suitsupply kende een omzetgroei van 5 procent tot ruim 55 miljoen euro.

Miljoenen aan overheidssteun

Om zonder kleerscheuren de pandemie door te komen, heeft Suitsupply afgelopen jaar flink moeten bijlenen. Een consortium van banken, waaronder ABN AMRO en Rabobank, verstrekt het bedrijf een lening van in totaal 40 miljoen euro, waarbij de overheid voor 80 procent garant staat middels de speciale GO-C-regeling.

Daarnaast vroeg de pakkenmaker voor zijn 600 werknemers in Nederland de twee NOW-regelingen aan, waarbij de overheid een deel van de loonkosten vergoedt van bedrijven waarvan de omzet sterk is gedaald.

Oprichter en eigenaar van Suitsupply, Fokke de Jong, zegde ivorig jaar 10 miljoen euro uit eigen zak toe in geval van een liquiditeitstekort. Hij lijkt deze belofte nog niet waar hebben te moeten maken, maar dat zou het komende jaar wel nodig kunnen zijn. In het jaarverslag wordt er namelijk gesproken van mogelijke liquiditeitstekorten in 2021.

Fokke de Jong blijft positief

Ondanks de dieprode cijfers van 2020, blijft De Jong positief over de toekomst van het pakkenmerk. “Er is licht aan het einde van de tunnel. En dat kunnen we ook wel gebruiken na zo’n jaar, het is natuurlijk geen sterke periode geweest”, zegt hij tegen Quote.

“Ik verwacht dat we dit jaar weer winstgevend zullen afsluiten, onze expansieve groei heeft door corona enkel even stilgestaan. Q1 was nog belabberd, de twee kwartalen die volgden zijn echter heel sterk geweest. Als er geen nieuwe maatregelen komen, zal de groei doorzetten en normaliseren de resultaten.”

In het eerste kwartaal van 2021 heeft Suitsupply nog altijd geen verbetering kunnen laten zien. De omzet bedroeg zo’n 55 procent van het niveau van 2019. Maar volgens het concern trekt de situatie en zijn de resultaten in landen waar de maatregelen versoepeld zijn sterk verbeterd.

Lees meer over Suitsupply: