De futuristische megastad Neom wordt door oliegrootmacht Saudi-Arabië aangeprezen als een plek waar mensen “groot kunnen dromen.”

Hoewel het zonder twijfel een gigantisch project is, zijn er op dit moment de nodige twijfels of alle ambitieuze plannen kunnen worden waargemaakt.

Neom werd in 2017 aangekondigd en de bouw is ondertussen gestart in Tabuk, een locatie in het puntje van de Rode Zee.

Saudi-Arabië blijft geld in het 25.500 vierkante kilometer metende project pompen, waarvan de totale kosten naar verwachting uit zullen komen op zo’n 1.500 miljard dollar. The Line – een belangrijk onderdeel van het project – moet in 2030 opgeleverd worden, maar recente berichten suggereren dat de ontwikkelaars tegen financiële problemen lopen.

Afgelopen februari meldde The Wall Street Journal dat Saudi-Arabië geld aan het lenen was om meerdere projecten te financieren, waaronder ook Neom. Een maand later schreef persbureau Bloomberg dat het koninkrijk de verwachtingen voor het aantal bewoners van The Line aanzienlijk naar beneden had bijgesteld.

Lees ook: Saudi-Arabië wil $500 miljard kostende, futuristische megastad Neom naar verluidt financieren met uitgifte obligaties

De bouw van Neom gaat gewoon door

In februari publiceerde Saudi-Arabië nog een promotievideo met updates over het verloop van het project. In de video wordt gesteld dat er veel vooruitgang is geboekt dat er "miljoenen vierkante meters aarde en water" per week worden verplaatst.

Hoofd ontwikkeling Denis Hickey van The Line zegt in de video: "Er is veel funderingswerk gedaan, letterlijk en figuurlijk. We zijn klaar om verder te gaan. Ik denk dat de bouw van de The Line uniek is op het gebied van industrialisatie en de gemoduleerde aanpak."

"We denken dat het een kans is om een beter model voor een stad te maken, met een betere interactie heeft met het landschap, de natuur en het milieu er omheen. The Line kan een voorbeeld worden voor de rest van de wereld", aldus Hickey.

Neom is het grootste project van het 'Vision 2030'-plan van kroonprins Mohammed bin Salman van Saudi-Arabië. Dat plan is een poging om de economie van het land minder afhankelijk te maken van olie.

Neom wordt onderverdeeld in meerdere regio's. De belangrijkste 5 delen gaan er volgens de plannen van Saudi-Arabië als volgt uit zien:


1) The Line

Het geplande ontwerp van The Line in Neom.
Het geplande ontwerp van The Line in Neom.
Neom

The Line is het bekendste project van Neom.

De ontwerpers zeggen dat dit deel van de stad wordt opgebouwd uit twee 500 meter hoge wolkenkrabbers voorzien van spiegelglas. De twee, parallelle megagebouwen komen 200 meter van elkaar te staan en de totale lengte van The Line komt uit op liefst 170 kilometer.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat The Line in totaal zo'n negen miljoen mensen zou herbergen tegen 2030. Maar dat aantal is naar verluidt verlaagd naar 300.000 mensen.

The Line zal de geen wegen en auto's bevatten en ook geen CO2-uitstoot genereren. Het zal op 100 procent duurzame energie werken.


2) Oxagon

Een afbeelding van Oxagon.
Een afbeelding van Oxagon.
Neom

Aan de kust van de Rode Zee moet een achthoekige stad komen, hebben Saudische functionarissen bevestigd. Hierin zou ook een "next-generation" duurzame haven gebouwd moeten worden.

Als het allemaal tot stand komt, moet Oxagon - zoals dit deel van Neom wordt genoemd - gedeeltelijk in de zee komen te liggen. Ook komt er een drijvend gedeelte. Dat laatste moet volgens de woordvoerders van het project het grootste drijvende bouwsel ter wereld moeten worden.

Planners claimen ondertussen dat Oxagon 48 vierkante kilometer in beslag gaat nemen en ruimte biedt aan 90.000 bewoners tegen 2030.


3) Sindalah

Het luxe-eiland Sindalah is een onderdeel van het Saudische Neom-project.
Het luxe-eiland Sindalah is een onderdeel van het Saudische Neom-project.
NEOM

Sindalah is een luxe eilandresort. Als alles volgens planning verloopt, wordt het de eerste regio van Neom die opgeleverd gaat worden.

De ontwikkelaars van het eiland noemen het een "exclusief toegangspunt tot de prachtige Rode Zee." Het is volgens hen dan ook de bedoeling dat Sindalah jachteigenaren en luxereizigers gaat aantrekken.

Het resort zal meerdere luxueuze plekken omvatten, waaronder een strandclub, een spa en wellness center en, hoe kan het ook anders, een jachtclub.


4) Trojena

Een afbeelding de regio in het noordwesten van Saoedi-Arabië waar Neom gebouwd gaat worden.
Een afbeelding de regio in het noordwesten van Saoedi-Arabië waar Neom gebouwd gaat worden.
GettyImages/Unsplash/Neom

Trojena, dat in de bergen in de regio Tabuk moet komen, wordt een sport- en activiteitenresort.

De regio is perfect gelegen voor bergsporten en moet zo'n 36 kilometer aan skipistes krijgen, aldus de website van Neom. In totaal zouden er ook zo'n 10.000 mensen kunnen werken en kunnen er in 2030 jaarlijks zo'n 700.000 toeristen bezoeken.


5) De Golf van Aqaba

Een afbeelding van de Tabak-regio waar Neom gebouwd moet worden
Een afbeelding van de Tabak-regio waar Neom gebouwd moet worden
GettyImages/Unsplash/Neom

De plannen voor de Golf van Aqaba omvatten meerdere toeristische bestemmingen, waaronder ook Epicon.

Epicon moet een ultraluxe plaats met hotels en resorts worden, die ook residentiële opties gaat aanbieden.

Als de plannen doorgaan krijgt de Golf van Aqaba ook een natuurvallei met drie boutique hotels: de exclusieve strandclub Xaynor, de "luxueuze gastvrijheidservaring" Siranna en Aquellum. Dit alles krijgt de naam: Leyka.

Toerisme wordt een belangrijk onderdeel van Neom, want er zijn nog meer plannen voor luxueuze vakantie-ervaringen en wellness centra.

LEES OOK: Dubai is de economische krachtpatser van het Midden-Oosten – maar er dreigt harde concurrentie van onder meer Saudi-Arabië