Saudi-Arabië heeft de verwachtingen voor het aantal inwoners van de megastad Neom in 2030 fors naar beneden bijgesteld.

De regering hoopte dat er aan het eind van dit decennium 1,5 miljoen mensen in de futuristische stad zouden wonen, maar inmiddels gaat de overheid uit van minder dan 300.000 inwoners, meldt persbureau Bloomberg.

‘The Line’, zoals een van de bijnamen van de stad luidt, moet zich uit gaan strekken over zo’n 170 kilometer in de woestijn in het noordwesten van Saudi-Arabië. Maar het lijkt erop dat daar in 2030 pas 2,4 kilometer van af zal zijn.

De 500 miljard kostende megastad Neom zal zo’n 26.500 vierkante kilometer beslaan en is onderdeel van het plan Vision 2030 van kroonprins Mohammed bin Salman om de Saudische economie diverser te maken. Hij wil het land minder afhankelijk maken van olie en zich richten op technologie en innovatie.

Neom is maar een van de "gigaprojecten" die onderdeel zijn van dat plan.

Nationale investeringsfonds Saudi-Arabië heeft minder geld in kas

Het nationale investeringsfonds PIF heeft lange tijd de grote financiële last van al die projecten moeten dragen. Maar in januari liet de PIF weten dat de hoeveelheid geld in kas sinds december 2020 niet meer zo laag was geweest.

En dat dwong de regering tot een strategie die het lang niet heeft gebruikt: lenen. Ook is de overheid van plan dit jaar meer aandelen van staatsoliebedrijf Saudi Aramco te gaan verkopen.

Naast al die megaprojecten heeft Saudi-Arabië ook veel geld in sport gestoken. De krant The Guardian schatte afgelopen zomer dat de regering sinds 2021 zeker 6,3 miljard dollar heeft besteed aan sportdeals, zoals de megafusie tussen de PGA Tour en LIV Golf en het aantrekken van grote voetbalsterren als Cristiano Ronaldo voor torenhoge salarissen.

"Het is verbijsterend wat daar allemaal gebeurt", zei Tim Callen van de denktank Arab Gulf States Institute tegen The Wall Street Journal.

LEES OOK: Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten strijden om de economische heerschappij in het Midden-Oosten: dit moet je weten