First lady Melania Trump blijft een intrigerende vrouw: naar buiten toe is ze gesloten en ze heeft lak aan de conventies van het Witte Huis. De first lady vormt ook een dankbaar onderwerp voor de meest uiteenlopende complottheorieën.

Een nieuw boek dat dinsdag 3 december verscheen, geeft een inkijkje in het leven van Melania. Je leest over haar relaties binnen de regering en over de slaapafspraken binnen het Witte Huis. Het boek geeft ook een indruk van de macht die Melania heeft binnen haar huwelijk met president Donald Trump.

Free, Melania, heet de ongeautoriseerde biografie door Kate Bennett. Dit zijn de opvallendste onthullingen uit het boek.


First lady Melania Trump onderhoudt een ijzige relatie met de vrouw van de vicepresident, Karen Pence.

Foto: First lady Melania Trump (r) en second lady Karen Pence (l) begroeten studenten van de Albritton Middle School in Fort Bragg. Bron: Chuck Burton/AP

Bennett schrijft dat Melania, op weg naar het door orkaan Harvey getroffen Texaanse stadje Corpus Christi, Pence niet had uitgenodigd in haar privécabine aan boord van het presidentiële vliegtuig – of dat Pence de uitnodiging had afgeslagen. Evenmin trok ze haar hoog gehakte schoenen (10 centimeter) niet uit nadat ze geland waren zodat Melania “haast komisch” uittorende boven Pence die gewoon platte schoenen droeg.

Bennett ziet dit als een bevestiging van haar vermoeden dat de first en second lady niet zo close zijn. Gewoonlijk draagt Melania schoenen zonder hakken wanneer ze naast iemand verschijnt die geen hoge hakken draagt of die kleiner is. "Vreemd en veelzeggend" voor hun relatie, schrijft Benett.


De tekst op haar jas was een steek onder water naar Trumps oudste dochter en Witte Huis-adviseur Ivanka.

Foto: Melania Trump vertrekt in juni 2018 vanaf luchtmachtbasis Andrews in Maryland waarbij ze een veelbesproken jas draagt met het opschrift 'I really don't care, do you?'. Bron: Mandel Ngan/AFP via Getty Images

"Ik geloofde, en dat doe ik nog steeds, dat de jas een steek onder water was naar Ivanka en haar bijna continue pogingen om zich te binden aan positieve regeringspraatjes," schrijft Bennett.

Bennett beschrijft ook de relatie van de presidentsvrouw met Ivanka als "hartelijk, maar niet hecht". De constante aanwezigheid van de adviseur bij haar vader in het Witte Huis is frustrerend voor Melania die als enige, zoals ze schrijft, "zonder voorbehoud met de president kan spreken".


Er zijn geen toevalligheden in de kledingkeuze van de first lady.

Foto: Melania Trump, echtgenote van Donald Trump, arriveert voor het tweede presidentiële debat. Bron: AP Photo/Patrick Semansky

Of het nu gaat om de 'I don't care care'-jas of de roze 'pussy-blouse' die Melania droeg tijdens een debat in 2016, haar kleding zorgt voor steeds nieuwe theorietjes.

De roze blouse droeg ze na de publicatie van een geluidsopname waarop Trump, toen nog kandidaat, opschepte over het grijpen naar de geslachtsdelen van vrouwen. Bennett schrijft dat de specifieke bedoeling van haar kleding misschien onduidelijk is, maar een schijnbare betekenis is zeker geen ongelukje.

"Ik heb lang genoeg over haar geschreven om te weten dat alles wat ze doet een bedoeling heeft, ook de kleding die ze draagt", schrijft Bennett.

Er zijn herkenbare patronen in de kledingkeuzes van Melania, speculeert Bennett. Volgens haar draagt Melania mannenkleding als haar huwelijk met Trump in een dip zit. "Omdat Trump notoir graag vrouwen in strakke, korte, ultrasexy en vrouwelijke jurken ziet."


De first lady heeft niet alleen een eigen kamer, maar zelfs een aparte verdieping in het Witte Huis.

Bron: Getty Images/Chris Kleponis

Het boek beschrijft hoe de president in de hoofdslaapkamer op eerste verdieping van de residentie slaapt, terwijl de first lady op de tweede verblijft in een ruimte die uit twee kamers bestaat. Dit vertrek werd eerder gebruikt door de moeder van voormalige first lady Michelle Obama, Marian Robinson.

Naast haar slaapkamer bevindt zich een 'glam room' waar ze haar dagelijkse haar en make-up doet. Ook is er een privégym met een pilates-machine.

Sinds de Kennedy's en de Johnsons zijn de Trumps het eerste echtpaar in het Witte Huis dat aparte slaapkamers heeft, merkt Bennett op.


Ondanks haar ijzige uitstraling is Melania vriendelijk en nuchter.

Foto: First lady Melania Trump (L) met Sara Netanyahu tijdens een bezoek aan het Hadassa-ziekenhuis in Jeruzalem in 2017. Bron: SEBASTIAN SCHEINER/AFP via Getty Images

Het strakke gezicht dat Melania laat zien bij veel van haar openbare optredens is het gevolg van haar Sloveense opvoeding, zo vertelden vrienden van de first lady aan Bennett.

Ondanks de publieke opvatting dat ze koud of stijf is, is Melania juist een warme vriendin. Ze sms't met name naar de secretaris van het Witte Huis, Stephanie Grisham, met emoji's om "geluk, teleurstelling of verbazing over te brengen".


Hoewel het Witte Huis Melania's verblijf in het ziekenhuis afdeed als niet heel ernstig, onderging de first lady een serieuze medische ingreep.

Foto: Melania Trump. Bron: Win McNamee/Getty Images

In juni 2018 verbleef de first lady vijf dagen in het Walter Reed National Military Medical Center in de buurt van Washington. Bennett heeft van een betrouwbare bron vernomen dat Melania hier was voor een embolisatieprocedure, het afsluiten van een deel van een bloedvat om een bloeding van dat bloedvat te voorkomen. Bennett schrijft dit "geen kleine ingreep" was maar een "gevaarlijke en gecompliceerde procedure".

"Daar komt ook nog de hoeveelheid pijn bij die ze volgens goede vrienden al heel lang had voorafgaand aan de operatie. Als ze niet voldoende voorzichtig en uitgebreid zou herstellen, kon dit type aandoening leiden tot het verlies van haar nier", schrijft Bennett.


Haar bespotte wellness-programma voor kinderen Be Best lijkt een wassen neus.

Bron: Alex Wong/Getty Images

Trump onthulde de campagne in mei 2018 en heeft in naam van Be Best scholen en wellnesscentra bezocht en zelfs een tour door Afrika gemaakt.

Maar "tot op de dag vandaag is er geen duidelijke opzet, tijdlijn of aanwijzing van enige vooruitgang", schrijft Bennett. "De kans dat het ooit de impact zal hebben van de Let's Move-campagne van Michelle Obama of Just Say No van Nancy Reagan is zeer klein, als die kans er al is."


Melania heeft meer macht dan de meeste mensen haar toedichten.

Bron: Chip Somodevilla/Getty Images

Melania volgt veel meer haar eigen agenda dan typerend is voor politieke echtgenoten. Toen Donald Trump een uitputtende campagne begon, hield Melania afstand en nam ze alleen deel aan evenementen en optredens die ze zelf had geselecteerd, schrijft Bennett.

In plaats van het typische patroon te volgen van een campagnevrouw die first lady is geworden, "laat Melania zich leiden door haar intuïtie". Ze schroomt niet zich zonder pardon naar het oor van de president te buigen en haar mening te uiten, zoals niemand anders dat kan.

De invulling van haar rol als first lady biedt een perfecte aanvulling op het presidentschap van Trump dat ook grenzen tart, aldus Bennett.

Lees meer over Melania Trump: