De kledingstijl van first lady Melania Trump maakt nogal wat tongen los.

Volgens sommigen maakt ze met haar keuze voor een bepaalde jurk of jas subtiele (of niet zo subtiele) statements over de regering van haar man.

Omarosa Manigault Newman, een oud-medewerker van het Witte Huis die door de Amerikaanse president werd ontslagen, stelt in haar boek dat Melania haar kledingstijl gebruikt om haar man te “straffen”.

Anderen hebben bewondering voor haar “gestroomlijnde glamour”, zoals ontwerper Michael Kors de stijl van Melania omschreef.

De outfits van first lady’s worden niet betaald van belastinggeld, dus ontwerpers bieden hun diensten vaak gratis aan. Toch kun je sommige kledingstukken die Melania heeft gedragen gewoon in de winkel kopen, al zijn ze niet bepaald betaalbaar.

Dit zijn veertien van haar duurste outfits:


Hakken van Manolo Blahnik — 580 euro

Bron: Jacquelyn Martin/AP

De first lady en de president brachten in 2017 een bezoek aan de staat Texas, die zwaar was getroffen door orkaan Harvey. Trump liep in waterdichte wandelschoenen naar de presidentiële helikopter, maar Melania droeg naaldhakken van minimaal tien centimeter hoog. Dat kwam haar op veel kritiek te staan.

De 'stappers' van Melania zijn van het fameuse haute-couture schoenenmerk Manolo Blahnik, die een prijskaartje van 580 euro hebben.

Toen het presidentiële paar aan kwam in Texas had Melania haar pumps overigens gewisseld voor sneakers.


Een blouse van Balmain — 600 euro

Bron: Win McNamee/Getty Images

Melania nodigde in 2017 tien kinderen uit om te tuinieren in de moestuin die Michelle Obama had aangelegd bij het Witte Huis. En wat doe je aan als je in de aarde gaat wroeten? Een dure designerblouse natuurlijk.

De presidentsvrouw droeg een geblokte blouse van het Franse modehuis Balmain die omgerekend zo'n 600 euro kost.


Gucci-blouse — 955 euro

Bron: AP Photo/Patrick Semansky

Bij het tweede debat tussen Donald Trump en Hillary Clinton droeg Melania een roze Gucci-blouse met een losse strik om de hals. Het kledingstuk werd al gauw de 'pussy-blouse' genoemd, omdat de beruchte 'grab them by the pussy'-opname van haar man toen net was opgedoken.

Zat er een verborgen boodschap achter de kledingkeuze van Melania? Volgens een woordvoerder was het gewoon toeval dat ze het roze shirt op die dag droeg.

De Gucci-blouse is te koop voor omgerekend 955 euro.


Zijden 'Margot'-jurk van Roksanda — 1.430 euro

Bron: Chip Somodevilla/Getty Image

Op de Republikeinse conventie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 droeg Melania een witte, zijden jurk van de Servische ontwerpster Roksanda Ilincic. Die kostte destijds zo'n 1.900 euro, maar is nu te koop voor omgerekend 'slechts' 1.430 euro. De jurk was binnen enkele uren na haar toespraak uitverkocht.

Ook had ze hakken aan van Chistian Louboutin van bijna 600 euro.


Jurk van Delpozo — 2.500 euro

Bron: AP Images Craig Ruttle

Op 20 september 2017 sprak Melania bij de Verenigde Naties over online pesten. Dat deed ze in een opvallende felroze jurk van Delpozo, die omgerekend meer dan 2.500 euro kost.


Wit mantelpakje van Michael Kors, witte hoed van Hervé Pierre en hakken van Christian Louboutin — 2.580 euro

Bron: REUTERS/Jonathan Ernst

Tijdens het bezoek van de Franse president Emmanuel Macron aan het Witte Huis waren beide 'first lady's' in het wit gehuld. Dat was niet de eerste keer dat ze hun outfits op elkaar afstemden.

Melania droeg een mantelpakje van Michael Kors (ruim 1.900 euro), een hoed van Hervé Pierre en hakken van Christian Louboutin (670 euro).


Gucci-jas — 3.200 euro

Bron: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

In juli 2018 ontmoette de Amerikaanse president zijn Russische collega Vladimir Poetin in Helsinki. Melania had bij de top een jas aan van Gucci die meer dan 3.200 euro kost.


Jas van Isoude — 3.470 euro

Bron: Chris McGrath/Getty Images

Toen Melania uit Air Force One stapte op het vliegveld bij Helsinki droeg ze een jas van Isoude ter waarde van 3.470 euro.


Avondjurk van J. Mendel — 6.000 euro

Bron: Kevin Lamarque/Reuters

Voor het diner met de Britse premier Theresa May had Melania een gele avondjurk van J. Mendel aangetrokken. Prijskaartje: ruim 6.000 euro.


Avondjurk van Monique Lhuillier — 7.000 euro

Bron: AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Voor een etentje met de The White House Historical Society had de first lady zich in een schitterende avondjurk van Monique Lhuillier gehesen. De jurk is niet langer te koop bij Bergdorf Goodman, maar kostte in de winkel meer dan 7.000 euro.


Jasje en rok van Michael Kors — 8.330 euro

Bron: Pablo Martinez Monsivais/AP

Voor een gezamenlijke vergadering van het Amerikaanse Congres droeg Melania een jasje (4.340 euro) en rok (3.990 euro) van Michael Kors.


Broek van Bally, hakken van Manolo Blahnik en een Birkin-handtas van Hermès — 12.000 euro

Bron: Chris Kleponis-Pool/Getty Images

Melania trok in 2017 eindelijk in het Witte Huis met haar zoon Barron. Bij aankomst droeg ze een broek van Bally (500 euro) en hakken van Manolo Blahnik (500 euro). Ook had ze een Birkin-handtas van Hermès bij zich, die naar schatting meer dan 11.000 euro kost.


Jas van Dolce & Gabbana — 44.700 euro

Bron: AP Photo/Domenico Stinellis

Tijdens de G7-top in Italië kwamen de partners van de aanwezige wereldleiders bij elkaar. Daarbij droeg Melania een peperdure designerjas van Dole & Gabbana die omgerekend ruim 44.700 euro kost. Dat is meer dan veel Amerikanen in een heel jaar verdienen.


Avondjurk van Hervé Pierre — onbetaalbaar

Bron: Kevin Dietsch - Pool/Getty Images

Voor het inauguratiediner wilde Melania iets bijzonders. Dus vroeg ze de Franse couturier Hervé Pierre om speciaal voor haar een avondjurk te ontwerper. Pierre maakte in het verleden al jurken voor andere first lady's, zoals Laura Bush, Michelle Obama en Hillary Clinton.

Dergelijke jurken die voor een bijzondere gelegenheid zijn ontworpen zijn onbetaalbaar. Melania doneerde haar avondjurk aan het beroemde museum Smithsonian.

LEES OOK: Michelle Obama is geliefder dan Melania Trump – en dat komt mede door hoe ze zich kleedt