De gemiddelde leeftijd in het Oekraïense leger stijgt snel, nu het land na ruim twintig maanden oorlog kampt met een tekort aan militairen.

Door het hoge aantal slachtoffer is de gemiddelde leeftijd van een Oekraïense militair nu zo’n 43 jaar, schrijft Time. Dat is fors hoger dan in maart 2022, toen de oorlog net een maand bezig was, en de gemiddelde Oekraïense militair tussen de 30 en 35 jaar oud was.

“Het zijn nu mannen van een zekere leeftijd. Die zijn vaak al wat minder gezond en sterk”, zei een naaste medewerker van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tegen Time. “Dit is Oekraïne, niet Scandinavië.”

Oekraïne maakt zelf niet bekend hoeveel doden en gewonden er vallen in de oorlog, maar volgens westerse analisten en regeringsbronnen bedroeg het totale aantal slachtoffers aan Oekraïense zijde (doden én gewonden) in augustus bijna 200.000

Zelensky is bezorgd dat de internationale steun voor Oekraïne gaat afbrokkelen, zei hij tegen Time. Uit een peiling van Reuters in oktober bleek dat minder dan de helft van de Amerikanen nog voor het sturen van meer wapens naar Oekraïne is. Ongeveer 35 procent is tegen en de rest van de ondervraagden wist het niet.

Iemand die al langer deel uitmaakt van het team van Zelensky, gaf tegen Time aan dat de president zich verraden voelt door westerse bondgenoten, omdat Oekraïne alleen krijgt wat nodig is om te overleven in de oorlog, maar niet genoeg middelen heeft om Rusland te verslaan.

Terwijl westerse bondgenoten aan het worstelen zijn met de vraag hoeveel militaire steun Oekraïne moet krijgen, zijn de problemen rond het rekruteren van soldaten misschien wel nijpender dan het gebrek aan wapens. Zelfs als de VS alle beloofde wapens levert, heeft Oekraïne "simpelweg de mannen niet om ze te gebruiken", zei de medewerker van Zelensky tegen Time.

Moeizame rekrutering voor leger in Oekraïne

Toen de oorlog in februari 2022 uitbrak waren er volop Oekraïense rekruten en boden vele mensen zich vrijwillig aan om hun land te verdedigen tegen de Russische indringers. Daarnaast werd een mobilisatie afgekondigd en was het voor vrijwel alle mannen van tussen de 18 en 60 verboden het land te verlaten.

Inmiddels kunnen er nauwelijks nog nieuwe mensen gerekruteerd worden voor het leger en moet Oekraïne zijn uiterste best doen te voorkomen dat mannen die kunnen dienen in het leger, op de vlucht slaan.

Afgelopen augustus ontsloeg president Zelensky alle regionale bazen van rekruteringsbureaus vanwege zorgen over corruptie. Maar die beslissing heeft volgens een hoge Oekraïense militair nadelig uitgepakt en de toch al moeizame rekrutering bijna tot stilstand gebracht.

De gemiddelde leeftijd van de Oekraïense bevolking was vóór het uitbreken van de oorlog al relatief hoog: een op de vier mensen was boven de 60.

LEES OOK: Rusland zet z’n hele economie op het spel met de uitputtingsoorlog in Oekraïne, volgens Britse inlichtingendiensten