De neergeschoten Slowaakse premier Robert Fico verkeert niet meer in levensgevaar. Vicepremier Tomas Taraba heeft dat tegen de BBC gezegd. Volgens hem is de operatie goed verlopen.

Fico was van het ziekenhuis van Handlova, de plaats waar hij woensdag is neergeschoten, via helikopter naar Banská Bystrica gebracht voor de operatie.

Daarnaast bevestigde de Slowaakse minister van Binnenlandse Zaken woensdagavond dat de verdachte van de moordaanslag de 71-jarige Juraj Cintula is. Slowaakse media hebben eerder al over zijn identiteit bericht, maar de autoriteiten hadden zelf nog niks gemeld.

De Slowaakse autoriteiten vermoeden dat de man een politiek motief had. De aanvaller schoot vijf keer tijdens de moordaanslag, aldus de Slowaakse minister van Binnenlandse Zaken. De schutter zou een werknemer van een particulier beveiligingsbedrijf zijn geweest en auteur van een poëziebundel.

Fico werd neergeschoten in Handlova toen hij buiten handen schudde. Op beelden van vlak na de schietpartij is te zien dat agenten iemand aanhouden die op de grond ligt. Fico werd door zijn beveiligers afgevoerd met een auto.

Geschokte reacties op neerschieten premier Slowakije

EU-kopstukken reageren geschokt op het neerschieten van de Slovaakse premier Robert Fico. Dat is een "verachtelijke" en "vreselijke" aanval, zeggen de voorzitters van de Europese Commissie en het Europees Parlement.

"Zulke gewelddaden ondermijnen de democratie, ons kostbaarste gezamenlijke bezit", laat commissievoorzitter Ursula von der Leyen op X weten. "Daarvoor is in onze samenleving geen plaats."

De voorzitter van de EU-regeringsleiders Charles Michel schrijft op X dat hij "geschokt" is. "Niets kan ooit geweld of dergelijke aanvallen rechtvaardigen." De drie voorzitters "zijn in gedachten" bij Fico en zijn familie.

Mark Rutte reageert net als vele andere Europese leiders via X op de aanslag. "Ik wens hem veel sterkte, mijn gedachten zijn met hem en zijn familie", schrijft de demissionair premier.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz is "diep geschokt door de lafhartige aanval". Geweld mag niet voorkomen in de Europese politiek, vindt hij. Ook een "woedende" Spaanse premier Pedro Sánchez onderstreept dat "niets geweld ooit kan rechtvaardigen".

De toedracht van de beschieting, die Fico ernstig verwondde, is nog onduidelijk. Maar voor de Estse premier Kaja Kallas en de Litouwse president Gitanas Nauseda gaat het duidelijk om een moordaanslag. Nauseda dringt aan op een grondig onderzoek en "nul tolerantie voor zulke gewelddaden".

De Hongaarse premier Viktor Orbán, die met zijn Russisch-gezinde en eurosceptische opstelling vaak bijval krijgt van Fico, is geschokt door "de gruwelijke aanval op mijn vriend, premier Fico. God zegene hem en zijn land", zegt Orbán op X.

De Russische president Vladimir Poetin reageert in een verklaring ook verbolgen op de moordaanslag. "Niets kan deze weerzinwekkende misdaad rechtvaardigen. Ik ken Fico als een moedig en vastberaden man. Ik hoop dat deze kwaliteiten hem zullen helpen deze moeilijke situatie te boven te komen."

LEES OOK: Nederland per inwoner op 3 na rijkste land van Europese Unie – bij individuele bestedingen zit Oostenrijk iets hoger