Geen tegenvaller bij de nieuwe inflatiecijfers in de VS. Dat was woensdag voldoende om belangrijke aandelenindices naar nieuwe records te sturen.

De aandelenbeurzen in New York gingen woensdag omhoog na Amerikaanse inflatiecijfers die grotendeels in lijn waren met de verwachtingen.

De Amerikaanse inflatie kwam in de maand april uit op 3,4 procent en dat was in lijn met de verwachting van economen. In maart was de inflatie met een gemiddelde prijsstijging van 3,5 procent nog hoger dan verwacht.

Op de financiële markten wordt al lange tijd gehoopt dat de inflatie voldoende is afgekoeld en de Amerikaanse Federal Reserve dit jaar kan beginnen met het verlagen van de rente. De nieuwe cijfers lijken bemoedigend, afgaande op de ontwikkelingen op de derivatenmarkten. Handelaren prijzen daar meer renteverlagingen door de Fed in dan voor de publicatie van de inflatiecijfers.

Nieuwe records voor Nasdaq en S&P 500-index

De S&P 500 eindigde 1,2 procent hoger op 5.308,15 punten, de hoogste stand ooit. De Dow-Jonesindex steeg 0,9 procent tot 39.908 punten en techbeurs Nasdaq won 1,4 procent tot 16.742,39 punten.

Gamewinkelketen GameStop verloor 19 procent aan beurswaarde. De afgelopen twee weken verdrievoudigde de waarde van het aandeel door speculaties over een nieuwe rally van 'meme-aandelen'. AMC, dat eerder fors aan waarde won, ging 20 procent omlaag.

Meme-aandelen waren de stukken van op het oog onaantrekkelijke beleggingen die in de eerste maanden van 2021 plots extreem hard stegen. Particuliere beleggers op forumsite Reddit moedigden elkaar toen aan de koers van die bedrijven omhoog te jagen. Deze aandelen stegen deze maand weer keihard nadat een belangrijke aanjager van die 'Reddit-rally' voor het eerst sinds tijden een berichtje had geplaatst op X.

Boeing zakte ruim 2 procent. De vliegtuigfabrikant heeft volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie zijn verplichtingen geschonden die voortvloeien uit een overeenkomst die Boeing in 2021 sloot met justitie. De deal beschermde het bedrijf tegen strafrechtelijke vervolging om fatale ongelukken met 737 MAX-toestellen in 2018 en 2019.

Aandelen van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen reageerden gemengd op het nieuws dat het Huis van Afgevaardigden een wet heeft aangenomen om de veiligheid in de luchtvaart te verbeteren. Southwest Airlines zakte 1,3 procent. United Airlines verloor 0,2 procent en Delta Air Lines won 0,4 procent.

De euro won net geen 0,1 procent ten opzichte van de dollar en was 1,0882 dollar waard. Een vat Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 78,19 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 82,98 dollar per vat.

LEES OOK: Warren Buffett verkoopt aandelen Apple: een teken dat de topbelegger een daling van de beurs verwacht, volgens een marktexpert