De Russische economie loopt binnenkort het risico “oververhit” te raken, nu de regering van president Vladimir Poetin de militaire uitgaven opvoert om de slepende, bijna twee jaar durende oorlog met Oekraïne vol te houden. Dat stellen Britse inlichtingendiensten in een maandag verschenen analyse.

“Door de toenemende vraag, deels als gevolg van grote stijgingen van de defensie-uitgaven in combinatie met de krappere arbeidsmarkt, loopt de Russische economie het risico op oververhitting”, aldus het Britse ministerie van Defensie in zijn laatste update van de inlichtingendiensten.

De Britse inlichtingendiensten wijzen erop dat de inflatie in Rusland in september is gestegen naar 6 procent, tegen 5,3 procent in de voorgaande maand. De oorzaak van die stijging ligt onder meer bij hogere kosten voor voedsel en brandstof.

“Hogere inflatie zal de financiering van de oorlog in Oekraïne vrijwel zeker duurder maken voor Rusland”, aldus de Britse inlichtingendienst.

Volgens het Britse ministerie van Defensie is het "zeer waarschijnlijk" dat de inflatie in Rusland in 2024 het streefcijfer van 4 procent zal overschrijden, te midden van stijgende rentetarieven.

"Door de aanhoudend hoge inflatie zullen de overheidsuitgaven in reële termen waarschijnlijk eroderen, vooral op gebieden zoals sociale zorg. Dit illustreert de verschuiving binnen de Russische economie, waarbij het ondersteunen van de oorlog boven alles gaat", aldus de Britse inlichtingendienst.

Investeringen in private economie Rusland lopen gevaar

Afgelopen maand stelde de Amerikaanse denktank Carnegie Endowment ook al dat de Russische economie voor onbepaalde tijd ingericht lijkt te worden als een oorlogseconomie.

Uit de begrotingsplannen van de Russische regering voor 2024 blijkt dat de regering van plan is om de militaire uitgaven op te schroeven tot een record van 6 procent van het nationaal inkomen van het land. Dat is veel meer dan het huidige militaire budget, dat 3,9 procent van het Russische nationaal inkomen bedraagt.

“De defensie-uitgaven laten zien dat het Kremlin niet van plan is om de oorlog tegen Oekraïne snel te beëindigen, integendeel. Zelfs als de gevechten minder intens worden, zal het geld worden gebruikt om de militaire arsenalen van Rusland aan te vullen”, schrijft de denktank in een recente analyse.

"Een oorlogseconomie die afhankelijk is van import, krijgt te maken met hoge inflatie. Dat betekent dat de rente ook hoog zal blijven. Dit vormt weer een risico voor investeringen in de private economie", aldus analisten Pavel Luzin en Anastasia Prokopenko van de Carnegie Endowment. "Door volledig in te zetten op stijgende militaire uitgaven duwt het Kremlin de economie permanent in de oorlogsmodus."

LEES OOK: De terugkeer van Trump: dit zijn de mogelijke gevolgen voor de oorlog in Oekraïne, de NAVO, de EU en China