• Tv-programma Radar ging undercover bij elf makelaars en ontdekte malafide praktijken.
  • Makelaars houden de vraagprijs bewust laag, zodat consumenten tegen elkaar op gaan bieden.
  • Ook overleggen ze via WhatsApp over biedingen en huizen die op de markt komen.

Makelaars krijgen vaak een bonus bij de verkoop van een huis. Die bonus krijgen ze over het bedrag dat overboden wordt, meldt tv-programma Radar.

Volgens het consumentenprogramma bieden makelaars bewust een huis onder de taxatiewaarde aan, zodat er veel belangstelling is en consumenten tegen elkaar op gaan bieden. “Hierdoor slepen ze er een maximale bonus uit naast de courtage die ze al vragen”, aldus het programma.

Radar ging undercover bij elf makelaars in Arnhem, Den Bosch, Den Haag, Haarlem en Utrecht en ontdekte ook dat makelaars elkaar huizen toespelen via een gezamenlijke WhatsApp-groep en onderling onderhandelen over biedingen.

Eén makelaar zegt tegen het programma: “Dan krijgen ze gewoon 1 procent over de totale koopsom en nog eens 10 procent over datgene wat boven de vraagprijs zit.”

Ook komen woningen in een onderlinge database te staan, voordat ze op huizenwebsite Funda worden gezet. Volgens Radar hebben de makelaars hierdoor een “grote voorsprong” op de consument en zetten ze daarmee huizenkopers zonder makelaar buitenspel.

Lees ook: Een bod doen op een woning is vaak een schimmig proces – Huispedia wil met online bieden gesjoemel van makelaars aanpakken

Bijna alle makelaars die Radar onderzocht zijn lid van brancheorganisatie NVM. Die heeft een speciale code waar makelaars zich aan moeten houden, die oneerlijke concurrentie tegen zou moeten gaan.

De NVM was nog niet bereikbaar voor commentaar.

VEH constateerde al eerder malafide praktijken

Eind juni concludeerde de Vereniging Eigen Huis (VEH) ook al dat makelaars massaal ethische regels overtreden rond de aankoop van een huis. Zo wisselen makelaars onderling informatie uit over biedingen. Ook spelen ze kopers tegen elkaar uit en drijven daarmee bewust de prijzen op.

Dit concludeerde VEH na een analyse van het meldpunt Oneerlijke Biedingspraktijken. Daar kwamen honderden meldingen op binnen.

Uit de klachten blijkt volgens de VEH ook dat huizenkopers die optrekken zonder aankoopmakelaar het vaak wel kunnen schudden in hun poging een huis te bemachtigen. Biedingen worden namelijk niet doorgegeven. Verder is het zonder aankoopmakelaar in veel gevallen schier onmogelijk om een bezichtiging te plannen.

Lees ook: Deze huizensites pakken het anders aan dan Funda – bieden op woningen die (nog) niet te koop staan en een seintje als de prijs verandert

Volgens de VEH is er sprake van een “schrijnend gebrek” aan regels en duidelijke afspraken over verkoopprocedures in de sector. Daardoor overschrijden veel makelaars de ethische grenzen van huizenkopers. De vereniging vindt dat demissionair minister Kajsa Ollongren met makelaarsorganisaties afspraken moet maken om de misstanden uit te roeien.

De VEH merkt op dat door de grote vraag naar woningen en het schaarse aanbod vrijwel elk te koop staand huis veel belangstelling trekt. Van makelaars mag worden verwacht dat de bezichtigings- en biedingsprocedures helder en eerlijk zijn en dat die worden gevolgd. Dat is volgens de VEH vaak niet het geval, zo blijkt uit de ervaringen van veel kopers. Het koop- en verkoopproces moet volgend de vereniging veel transparanter worden en beter te controleren.

Lees meer over makelaars en de huizenmarkt: