De huizenmarkt trekt flink aan. In steden als Amsterdam en Utrecht moet je na de bezichtiging razendsnel beslissen. Hoe zorg je ervoor dat je geen huis vol gebreken koopt? Business Insider sprak met Fred Tokkie, huizendokter in Amsterdam.

Wie in Amsterdam of Utrecht een geslaagd bod wil uitbrengen op een huis, moet niet alleen het hoogste bod uitbrengen, maar eigenlijk ook geen voorbehoud van financiering maken. “En er zijn makelaars die proberen je te bewegen ook geen bouwkundige keuring te laten doen”, zegt huizendokter Fred Tokkie, die bouwkundige keuringen uitvoert in Amsterdam en omgeving.

Het is altijd verstandig om bij jouw bod te vermelden dat je het alleen gestand doet als er geen nare verassingen uit een bouwkundige keuring komen. Maar zijn er dingen waar je speciaal op kan letten voordat je een bod uitbrengt? Fred Tokkie heeft een hele lijst met vragen ‘waar de makelaar helemaal ziek van wordt’. Tokkies belangrijkste tips:

Pas op met de aankoopmakelaar….

“Het begint met oppassen met de aankoopmakelaar”, zegt Tokkie. “Jij gaat ervan uit dat hij jouw belang vertegenwoordigt, maar dat is helaas niet waar. De makelaar krijgt pas geld als er een deal is. Probeert hij voor jou het onderste uit de kan te halen, dan komt het misschien niet tot een koop en krijgt meneer of mevrouw de aankoopmakelaar geen geld”, zegt Tokkie.

Een kleine nuancering: volgens Tokkie is het niet zo dat Amsterdamse makelaars allemaal gewetenloze geldwolven zijn. “Voor jou is het aanbod klein, maar ook voor die makelaars. Het is knokken om elk pandje.”

In een overspannen huizenmarkt kiezen veel mensen toch voor een aankoopmakelaar omdat ze bang zijn een droomwoning mis te lopen. De makelaar kan met zijn contacten in de markt soms van dienst zijn, maar volgens Tokkie moet je altijd in je achterhoofd houden dat de makelaar ondanks de courtage die je hem of haar betaalt, vooral voor zichzelf werkt.

"Ik heb wel een gouden tip. Ga flyeren in je favoriete wijk. Zo sluit je de aankoopmakelaar uit. Liefst onderhandel je rechtstreeks met de eigenaar, zodat je niet in een biedingsproces met twintig anderen terechtkomt, want dat kan de prijs opdrijven. Wil je zelf niet flyeren, huur dan het jongetje in dat De Volkskrant, Het Parool of het mooie blad 020 rondbrengt. Kost je 50 euro, maar je hoeft geen 3000 euro aan een aankoopmakelaar te betalen."

...en met de verkopende makelaar

"De woorden van de verkopende makelaar zijn er alleen maar om je gerust te stellen en zo de verkoop te bespoedigen", zegt Tokkie. "Als een makelaar zegt,' de fundering is hersteld', geldt dat misschien maar voor de helft van de fundering. Het dak is volledig gerenoveerd? Lees: het is opgelapt."

Het is dus zaak scherpe vragen te stellen. En vooral, die vragen altijd schriftelijk of per e-mail te stellen benadrukt Tokkie. "Alleen dan kun je achteraf zeggen:'  meneer de makelaar, wat u in die e-mail schreef, dat is niet waar.' Dan kun je hem ook achteraf aanspreken omdat hij onjuiste informatie heeft versterkt."

Wat je zeker moet vragen

"Vraag hoe oud de cv-ketel is. Dat zetten ze vandaag de dag niet meer op Funda. Denk niet, 'dat is niet relevant'. Een nieuwe cv-ketel installeren kost je 2000 euro. Koop je een appartement, vraag dan altijd aan de verkoper of je de notulen van de vergadering van de Vereniging van Eigenaren mag zien. Dan weet je wat er speelt, of er bouwkundige gebreken zijn, of er geluidsoverlast is."

"Vraag altijd om een asbestvrij-verklaring. Is die er niet, dan is er waarschijnlijk ook geen asbestinventarisatie geweest. Vraag daar om. Natuurlijk probeert de makelaar dat weer van tafel te vegen. Koop je zonder zo'n verklaring, bedenk dan dat je een risico neemt.  Ik keurde laatst een pand aan de Prinsengracht. Dat zat van onder tot boven vol met asbest; tussen de vloeren en plafonds. Honderdduizend euro schade. Dat pand hadden ze verkocht aan een expat. Die had niks door gehad."

Houd je ogen, maar ook je neus open

"Is er een luik naar de kruipruimte? Steek je neus erin. Ruik je champignons? Dan is er negen van de tien keer een vochtprobleem. Let op vochtplekken op muren en in hoeken. Zeker ook in de bovenste etage, net onder het dak."

"Maar goed, het allerbelangrijkste is vragen naar de fundering, het dak, de kruipruimte, de kozijnen en de gevel. Dat zijn de duurste gebreken. En als je een appartement koopt, vergeet ook niet te checken of er geld zit in de pot van de VVE. Is dat er niet, dan heb je geen enkele voorziening om klappen op te vangen. Lekkend dak: 6.000 euro.

"Op mijn website heb ik een lijst staan met dertig vragen, vragen die je moet stellen. Vragen waar de makelaar helemaal ziek van wordt."

LEES OOK: Deze grafiek voorspelt nóg hogere huizenprijzen in Nederland

MIS OOK NIET: Een hypotheek is tegenwoordig zo simpel dat dure adviseurs overbodig zijn