• Lewis Hamilton en Max Verstappen zullen dit jaar nog een keer in een crash verzeild raken, denkt Alex Wurz, het hoofd van de coureursvakbond.
  • Volgens Wurz is een nieuw incident tussen de twee rivalen “erg waarschijnlijk”.
  • Hamilton en Verstappen zijn verwikkeld in een spannend gevecht om de F1-titel.

Het hoofd van coureursvakbond Grand Prix Drivers’ Association schat de kans groot dat titelrivalen Max Verstappen en Lewis Hamilton nog een keer in een crash verzeild raken dit seizoen. De strijd om het kampioenschap is in jaren niet zo spannend geweest.

Tijdens de Grand Prix van Italië kwam de bolide van Verstappen bij een crash met Hamilton boven op de auto van de Britse coureur terecht. Het ongeluk in Monza zorgde ervoor dat beide coureurs de wedstrijd moesten staken.

Lees meer: Gaf Hamilton niet genoeg ruimte of probeerde Verstappen iets onmogelijks? Twee professionele coureurs analyseren de crash op Monza

Het was de tweede keer dit seizoen dat de rivalen in een botsing verzeild raakten. Tijdens de Britse Grand Prix eindigde de race van Verstappen tegen een muur door toedoen van Hamilton.

Max Verstappen en Lewis Hamilton kwamen op Monza opnieuw in botsing. Foto: EPA/Matteo Bazzi
Max Verstappen en Lewis Hamilton kwamen op Monza opnieuw in botsing. Foto: EPA/Matteo Bazzi

'Territorium afbakenen'

Verstappen kreeg voor de crash in Monza een zware straf. Bij de Russische Grand Prix komend weekend moet hij drie plaatsen naar achteren op de startopstelling.

Alex Wurz, voorzitter van de Grand Prix Drivers' Association, denkt niet dat dit het einde betekent voor de ruzie tussen Verstappen en Hamilton. Erger nog, Wurz voorspelt dat er dit seizoen nog meer botsingen tussen de twee coureurs zullen plaatsvinden,

"Eerlijk gezegd denk ik dat het heel waarschijnlijk is. Beide coureurs willen hun territorium afbakenen. Het hoort bij sport. Je ziet dit bij boksen, voetbal, handbal... Waar twee grootheden samenkomen, gebeurt dit", vertelde Wurz bij Sky Sport News.

De Grand Prix Drivers' Association is de vakbond van F1-coureurs. Wurz, zelf voormalig F1-coureur, is als voorzitter gekozen door de leden.

'Wie wil winnen, moet kunnen finishen'

Er resten nog acht races in dit spannende seizoen. Het gat tussen Hamilton en Verstappen in het kampioenschap is slechts vijf punten, in het voordeel van de Nederlander.

Wurz zegt dat hij beide rivalen heeft gesproken. Ze hebben respect voor elkaar, kan hij vertellen, maar ze maken zich ook op voor een fel gevecht om de titel.

Max Verstappen en Lewis Hamilton in gevecht tijdens de GP van Spanje. Foto: EPA/Alejandro Garcia
Max Verstappen en Lewis Hamilton in gevecht tijdens de GP van Spanje. Foto: EPA/Alejandro Garcia

"Als ze niet in de auto zitten, dan praat ik met ze. En ze praten ook met elkaar. Ze hebben veel respect voor elkaar", zegt Wurz. "Maar aan de andere kant, op het asfalt denken ze: 'we zijn hier om te vechten om de titel'. Het blijft een van de meest prestigieuze kampioenschappen van de sportwereld."

"Ze moeten ook vechten. Dat is onderdeel van het spel. Hopelijk snappen ze dat als je als eerste wilt finishen, je ook moet finishen. Ze kunnen niet te veel ongelukken permitteren."

'Het is leuk geweest'

Wurz' voorspelling van mogelijke crashes wordt gedeeld door Mercedes-teambaas Toto Wolff. Hij liet aan de Britse tabloid Express weten dat hij hoopt dat de strijd tussen de twee 'schoon' blijft.

"We hebben er niks aan als die twee elkaar het racen onmogelijk maken. Dat ze denken dat de enige manier om de andere te verslaan, is om ervoor te zorgen dat de ander niet meer verder kan rijden. Verstappen en Hamilton moeten elkaar de ruimte geven, hard racen, maar ongelukken proberen te voorkomen. Het is leuk geweest. We willen niet dat er iemand gewond raakt."

Lees meer over de Formule 1 en Max Verstappen: