• Het Zweedse streamingbedrijf Nordic Entertainment Group heeft voor de komende drie jaar de Nederlandse uitzendrechten voor de Formule 1 bemachtigd.
  • Races zijn vanaf 2022 niet meer op Ziggo Sport te zien, maar op streamingdienst Viaplay.
  • Wanneer Viaplay in Nederland beschikbaar wordt en wat de prijs van een abonnement is, is nog onduidelijk.

Het Zweedse streamingbedrijf Nordic Entertainment Group heeft voor een periode van drie jaar de Nederlandse exclusieve uitzendrechten voor de Formule 1 bemachtigd.

De races van de belangrijkste autosportklasse verhuizen daardoor in het eerste kwartaal van 2022 van Ziggo Sport naar het streamingplatform Viaplay.

Het bedrijf belooft de Grote Prijs van Nederland in Zandvoort jaarlijks gratis uit te zenden, net zoals zes andere wedstrijden uit de koningsklasse.

Volgens topman Anders Jensen van Nordic Entertainment is Nederland een interessante nieuwe markt voor het bedrijf. Zo hebben vrijwel alle huishoudens een breedbandverbinding en zijn veel Nederlanders bereid te betalen voor een tv-abonnement.

Naast de Formule 1 wil Nordic Entertainment ook kijkers lokken met Duits voetbal. Viaplay heeft tot 2029 de exclusieve uitzendrechten op wedstrijden van de Bundesliga, de hoogste voetbalcompetitie in Duitsland.

"We kijken naar alle sportrechten die er maar zijn. Onze ambitie is uit te groeien naar de grootste aanbieder van sportwedstrijden in Nederland. Ook de voetbalrechten zijn interessant voor ons en daar zullen we zeker naar kijken als die weer op de markt komen", aldus Jensen.

Nordic Entertainment noemt zichzelf een marktleider op de 'Noordse' streamingmarkt en heeft zijn hoofdkantoor in Stockholm. Naast Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken is het met Viaplay ook actief in Estland, Letland en Litouwen.

F1 is te duur voor Ziggo Sport

Ziggo Sport bevestigde eerder deze week al dat het volgend jaar de rechten op de Formule 1 kwijtraakt. Het zou voor de sportzender van telecombedrijf Ziggo te duur zijn geworden om de races uit te mogen zenden.

Het is nog niet exact bekend wanneer Viaplay in Nederland beschikbaar wordt, maar het zal ergens in het eerste kwartaal van volgend jaar zijn.

Nordic Entertainment maakt pas later bekend hoe duur abonnementen op het streamingplatform worden. "We beloven een betaalbare prijs", aldus Jensen.

Hoeveel Nordic Entertainment uiteindelijk heeft betaald voor de uitzendrechten, wilde een woordvoerder niet prijsgeven. Sportmarketeer Chris Woerts beweerde in het praatprogramma Veronica Inside dat er ruim 30 miljoen per jaar was geboden. Ook Ziggo Sport wilde dat niet bevestigen.

Wat gebeurt er met Olav Mol?

De Formule 1 beschouwt Jensen als het kroonjuweel. Het bedrijf zal gaan uitzenden vanuit een studio in Amsterdam.

"Wat we nu eerst gaan doen is een managementteam opzetten in Nederland. We kennen de reputatie van de huidige crew van Ziggo en hebben veel respect voor hun werk, maar het is te voorbarig om te zeggen dat zij bij ons komen", aldus Jensen.

Daarmee is nog niet duidelijk of commentator Olav Mol, pitreporter Jack Plooij, presentator Rob Kamphues en analist Robert Doornbos de overstap maken.

"Het klinkt logisch om op de vertrouwde wijze door te gaan, maar soms is het ook nodig om te veranderen en vernieuwen. Zo willen wij graag een jonger publiek trekken. We zullen daarover binnenkort communiceren en er zal vast goed nieuws bij zitten."

Viaplay zal, evenals Ziggo Sport nu, alle trainingen, de kwalificaties en de races van de Formule 1 uitzenden, zonder commerciële onderbrekingen.

Viaplay mikt op 4,5 miljoen abonnees in 2025

Jensen blijft ook op de vlakte over het aantal abonnementen dat het bedrijf beoogt in Nederland. "We bezien onze totale markt, die nu uit tien landen bestaat, en het doel is om in 2025 4,5 miljoen betalende kijkers te hebben. Specifieke verwachtingen over alleen Nederland geven we dus niet, maar het is duidelijk dat er een aantrekkelijke markt ligt", aldus Jensen.

De directeur benadrukt dat Viaplay het platform is waar alle diensten samenkomen.

"Eenvoud is het sleutelwoord in streaming, dat hebben wij inmiddels geleerd. Het draait ook niet alleen om het uitzenden van sportwedstrijden, we leveren tal van services op het platform, bouwen zogezegd aan een virtuele gemeenschap."

Lees meer over Formule 1: