• De schade aan de auto van Max Verstappen komt uit op een bedrag van 1,5 miljoen euro, aldus Red Bull-baas Christian Horner.
  • Omdat de Formule 1-teams gebonden zijn aan een budgetplafond kan dat gevolgen hebben voor de rest van het seizoen.
  • Mercedes-coureur Lewis Hamilton en Verstappen kwamen op Silverstone in botsing in de eerste ronde.

Red Bull heeft een flink bedrag moeten uitgeven om de Formule 1-auto van Max Verstappen weer in orde te maken. De Nederlander crashte zondag in de Grote Prijs van Groot-Brittannië al vroeg na een aanrijding met de Britse wereldkampioen Lewis Hamilton.

“Die crash heeft ons ongeveer 1,8 miljoen dollar gekost en zo’n ongeluk heeft enorme gevolgen in een tijd van budgetplafonds”, schreef teambaas Christian Horner vrijdag in een column op de officiële website van het team. Omgerekend komt dat bedrag uit op zo’n 1,5 miljoen euro.

Hamilton tikte Verstappen in de eerste ronde op het achterwiel, waardoor de Nederlandse coureur op hoge snelheid in de bandenstapels vloog. Hamilton kreeg een tijdstraf van 10 seconden, maar wist de race alsnog te winnen en verkleinde zijn achterstand op Verstappen in de WK-stand tot 8 punten.

Lees ook: Gaf Hamilton een tik of liet Verstappen niet genoeg ruimte? Een professionele coureur analyseert de crash op Silverstone

Verstappen moest voor een CT-scan naar het ziekenhuis en zag op televisie hoe Hamilton zijn zege uitbundig vierde voor het Britse publiek op Silverstone. De Limburger noemde het juichen van zijn Britse rivaal in een bericht op Instagram “onsportief” en “respectloos”.

Ook Horner bekritiseert Hamilton en zijn team. "Het Mercedes-team was zich bewust van de ernst van de crash, waarbij in het algemeen werd gemeld dat Max in het ziekenhuis was opgenomen en verdere controles nodig had. Het is ondenkbaar om je coureur niet op de hoogte te stellen van de situatie. Je moet je coureur beschermen voor het geval hij niet de nodige terughoudendheid toont bij het vieren, vooral als dat het gevolg was van een incident waarvoor hij zelf is bestraft."

Red Bull heeft een advocaat in de arm genomen om de crash te onderzoeken. “De advocaat moet nagaan of de sportregels goed zijn nageleefd”, aldus teamadviseur Helmut Marko. “Het was een enorm geluk dat Max niets ernstigs is overkomen, maar de auto en waarschijnlijk ook de motor, zijn kapot. Je kunt niet op je handen blijven zitten. Een zwaardere sanctie zou gerechtvaardigd zijn geweest.”

Hamilton zelf wilde na de race geen schuld bekennen aan het incident. “Het begin was agressief van beide kanten, maar volgens mij zat ik naast Max in de bocht”, aldus de zevenvoudig wereldkampioen.

Het Formule 1-seizoen gaat volgende week verder in Hongarije. Verstappen heeft in de WK-stand nog een kleine voorsprong op Hamilton.

Lees meer over de Formule 1 en Max Verstappen: