Senator Rick Scott van de Amerikaanse staat Florida roept op tot een onderzoek naar uit China geïmporteerde knoflook en zegt dat de productiemethode een risico vormt voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.

“Er zijn grote zorgen over de volksgezondheid vanwege de kwaliteit en veiligheid van in het buitenland geteelde knoflook, met name van knoflook uit het communistische China”, schrijft de senator in een brief aan het Amerikaanse ministerie van Handel.

Scott dringt bij het ministerie aan op een onderzoek naar de veiligheidsrisico’s van de verschillende soorten Chinese knoflook. “In z’n geheel of in teentjes, al dan niet geschild, gekoeld en bevroren of verpakt in water of een andere neutrale vloeistof”.

Verwijzend naar kookblogs, tijdschriften, YouTube-filmpjes en documentaires zegt hij dat erg “genoeg bewijs” is dat knoflook uit China wordt bemest met “menselijke uitwerpselen” en wordt gekweekt in rioolwater.

Ook stelt de senator dat knoflook uit China soms wordt gebleekt zodat het witter en aantrekkelijker wordt voor Amerikaanse consumenten. Verder maakt Scott zich zorgen over de gevolgen van de import op Amerikaanse producenten, omdat die kan leiden tot werkloosheid, minder overheidsinkomsten en minder investeringen.

Foto: VCG / Getty

Maar uit een in 2017 gepubliceerd onderzoek van de Amerikaanse McGill University Office staat dat er geen bewijs is dat er in China rioolwater wordt gebruikt om knoflook te bemesten.

"Toch zou dat hoe dan ook geen probleem zijn aangezien menselijke uitwerpselen net zo effectief zijn als mest als dierlijke uitwerpselen", schreven de onderzoekers. "De schil die om de knoflookbollen heen zit voorkomt penetratie."

Dit jaar heeft ook het Zwitserse onderzoeksbureau Agroscope aangetoond dat mest die is gemaakt van menselijke uitwerpselen net zo veilig en effectief is, als traditionele mest na testen uitgevoerd op kool, meldde wetenschapstijdschrift New Scientist.

"De producten die zijn gemaakt van menselijke urine en mensenpoep zijn goede en veilige meststoffen voor het telen van kool", gaf Franziska Häfner van Agroscope aan. "Die leverden vergelijkbare opbrengsten op als conventionele mestproducten en vertoonden geen enkel risico wat betreft de overdracht van ziekteverwekkers of farmaceutische producten."

LEES OOK: Apple heeft een groot probleem in China, als geopolitieke spanningen escaleren – verkoop én productie van de iPhone zijn kwetsbaar