ANALYSE – afgelopen week bracht Apple zijn nieuwe vlaggenschip uit: de iPhone 15. Achter de schermen is er echter geen sprake van een hosannastemming bij de Amerikaanse techreus. Die heeft namelijk een groeiend probleem met de afhankelijkheid van China.

De afgelopen twintig jaar is Apple met de iPhone en andere producten uitgegroeid tot een ongekend succesvolle techreus. Maar dat is wel gepaard gegaan met een steeds sterkere verstrengeling met China.

  • Ondanks recente inspanningen om de productie van Apple-productie over verschillende regio’s te spreiden, wordt meer dan 95 procent van de iPhones, AirPods, Macs en iPads nog steeds in China gemaakt.
  • In het tweede kwartaal van dit jaar werden er meer iPhones verkocht in China (24 procent) dan waar dan ook ter wereld, inclusief de VS (21 procent).
  • Afgelopen jaar kwam ongeveer 19 procent van de totale omzet van Apple uit China (74 miljard dollar).

Door de stijgende geopolitieke spanningen tussen de VS en China, kunnen er grotere problemen ontstaan voor Apple.

Onlangs meldde zakenkrant The Wall Street Journal dat China overheidsmedewerkers verbiedt om iPhones op het werk te gebruiken of zelfs mee te nemen naar kantoor. Hoewel de directe impact dit verbod waarschijnlijk minimaal zal zijn, vreest het bedrijf dat andere werkgevers dit voorbeeld zullen volgen.

Sommige Chinese bedrijven hebben al gezegd dat ze het gebruik van iPhones op het werk gaan verbieden. Hoewel we niet weten of dit een structurele trend wordt, betreft het slechts een van de problemen waar Apple in China mee kampt.

Foto: Visual China Group via Getty Images

Apple is al meer dan 20 jaar behoorlijk afhankelijk van China

China werd in 2001 toegelaten tot de Wereldhandelsorganisatie WTO. Sindsdien is de handel tussen de VS en China geëxplodeerd, grotendeels dankzij de cruciale positie die China inneemt in de wereldwijde toeleveringsketens.

En Apple heeft daar volop van van geprofiteerd.

In hetzelfde jaar dat China toetrad tot de WTO, begon Apple met produceren in China. In al die jaren heeft China miljarden uitgegeven aan wegen, fabrieken, elektriciteitscentrale, werving van werknemers en huisvesting om Apple te helpen met een goede leveringsketen.

Hoewel de toelating van China tot de WTO het land heeft geholpen een grotere economische macht te worden, wordt Apple nu geconfronteerd met de keerzijde daarvan, zegt beleggingsstrateeg Luke Lloyd van Strategic Wealth Partners tegen Fox Business.

"We wilden China westerser maken, dus gingen we handel drijven en probeerden we China te overtuigen van onze democratische en kapitalistische idealen", zegt Lloyd. "Maar het enige dat we hebben gedaan is China aan een enorme rijkdom helpen."

Dus in plaats van de China te 'democratiseren', zoals de hoop was, hebben investeringen van de VS en de rest van de wereld juist de Communistische Partij versterkt.

De Chinese economie kampt met problemen

Hoewel vaak is voorspeld dat China de Verenigde Staten voorbij zal streven als grootste economie ter wereld, heeft het land sinds de coronacrisis met serieuze tegenslag te kampen.

De situatie is zorgelijk en sommige analisten vragen zich af of China afstevent op een financiële crisis.

China treedt scherper op tegen Apple

Hoewel de economische problemen van China grotendeels van binnenlandse aard zijn zoals de ingestorte vastgoedmarkt en overinvesteringen in infrastructuur, spelen de handelsspanningen tussen de VS en China ook een rol.

In 2009 stelde president Barack Obama zich hard op en voerde hij invoerheffingen in voor producten uit China. President Donald Trump ging nog een paar stappen verder en dat leidde tot een handelsoorlog.

Ook de huidige Amerikaanse president Joe Biden speelt het hard en en heeft meerdere sancties ingesteld, onder meer in de hoop dat China geen toegang zal krijgen tot halfgeleidertechnologie.

Foto: Evan Vucci/AP

China heeft meerdere stappen gezet die een antwoord lijken te vormen op de harde Amerikaanse opstelling, zoals het verbod op iPhones bij overheidsdiensten.

De angst dat de Amerikaanse overheid iPhones kan gebruiken om te spioneren, lijkt niet de belangrijkste oorzaak voor de maatregelen tegen Apple. Een meer voor de hand liggende reden is dat China probeert zijn afhankelijkheid van buitenlandse producten te verminderen en zijn burgers te stimuleren Chinese telefoons aan te schaffen. Daarmee moet de eigen economie een boost krijgen.

Apple flirt intussen met India

Nu de problemen in China zich opstapelen, probeert Apple om minder afhankelijk te worden van het land.

Vooral India heeft de aandacht weten te trekken van CEO Tim Cook, deels vanwege het enorme potentieel van het land. Volgens een onlangs verschenen rapport van zakenbank Goldman Sachs zal de Indiase economie in 2075 die van de VS inhalen.

"Ik zie veel overeenkomsten met het China van een aantal jaar geleden", zei Cook in 2017 tegen beleggers. "Daarom ben ik zeer optimistisch over India."

Toch opende Apple pas dit jaar zijn eerste twee winkels in het land. Verder verhoogt Apple de productie van iPhones in India, hoewel er nog steeds een enorme achterstand is op China.

Het verbod op iPhones in Chinese overheidskantoren is overkomelijk voor Apple. Het grote risico ligt bij zwaardere maatregelen van de Chinese overheid, als de geopolitieke spanningen met de VS verder oplopen. Zowel wat betreft de productie van de iPhone in China, als de verkoop van de iPhone en andere Apple-producten in dat land staan er tientallen miljarden op het spel.

LEES OOK: India wil het nieuwe China zijn: dit zijn 5 redenen waarom India een lastig land blijft voor buitenlandse investeerders