• Pas afgestudeerden moeten werkweken van 72 uur maken, zegt topvrouw Mary Callahan Erdoes van de afdeling vermogensbeheer van JPMorgan.
  • Zo krijgen ze hun vak volgens haar veel sneller onder de knie dan 5 jaar lang werkdagen van 8 uur te maken.
  • Met werkdagen van 12 uur kunnen afgestudeerden dat proces versnellen tot minder dan 3 jaar.

Net afgestudeerde vermogensbeheerders moeten zich voorbereiden op werkweken van 72 uur, zegt een topvrouw van JPMorgan.

CEO Mary Callahan Erdoes van de afdeling vermogensbeheer van de Amerikaanse bank sprak daarover tijdens een aflevering van Bloomberg Wealth met David Rubenstein.

Erdoes zegt dat langere werkdagen de afgestudeerde analisten helpen het vak sneller onder de knie te krijgen.

Uitgaande van het idee dat er ongeveer 10.000 uur nodig zijn om iets echt in de vingers te krijgen zou je daar vijf jaar voor nodig hebben als je standaard werkdagen van 8 uur maakt, zegt Erdoes.

“Op Wall Street is het meer 12 uur per dag, zes dagen per week. Dat zorgt ervoor dat je nog maar iets meer dan 2,5 jaar nodig hebt om je te bekwamen in een vak.”

Als iemand eenmaal ervaring heeft opgedaan op verschillende plekken binnen de afdeling vermogensbeheer, dan wordt hij of zij op basis van bewezen kwaliteiten ingedeeld bij een specialistisch team, legt Erdoes uit.

Cultuur van permanent leren

Erdoes stapte in 1996 over van Meredith, Martin & Kaye naar JPMorgan en nam in 2009 de vermogenstak over. Naast inkijkjes in haar vroege carrière – zo hield ze als zesjarige al het chequeboek bij van haar oma – gaf Erdoes ook inzicht in de “intensieve training” die afgestudeerden kunnen verwachten in hun eerste drie jaar.

Erdoes omschrijft het werk als “permanent leren” en zegt dat elke dag om 8 uur ’s ochtends begint met een vergadering.

“Ik noem het een mini-universiteit. Het gaat er niet alleen om wat je gelezen hebt in de kranten en wat er sinds de avond ervoor is gebeurd, maar vooral over hoe al die informatie de portfolio van een klant beïnvloedt”, legt Erdoes uit.

“Je interpreteert elke ochtend alle informatie en daarna ga je uitvogelen hoe je het toe moet passen in alle voorkomende situaties.”

Vermogensbeheerders geven advies aan hun cliënten en leveren ook andere financiële diensten die betrekking hebben op investeren. Er zijn dit jaar al 2.200 zomerstages begonnen bij JPMorgan. Volgens Erdoes zullen er in september 3.600 nieuwe analisten aan de slag zijn.

Wall Street onder vuur om de werkdruk

De werkdruk bij zakenbanken kwam onder het vergrootglas te liggen na de dood van een stagiair in 2013. De 21-jarige Moritz Erhardt liep stage bij Bank of America Merrill Lynch in Londen en werkte hele nachten door.

Hij had er net drie werkdagen van 21 uur opzitten toen hij dood werd gevonden in de badkamer van zijn studentenflat. Mogelijk had hij een epileptische aanval gehad.

Het voorval zorgde voor een kleine cultuurverandering bij Amerikaanse zakenbanken. Jonge bankiers mochten alleen werken op zaterdag en zondag met toestemming van hun manager.

Nu neemt de werkdruk toch weer toe, onder meer door de populariteit van special purpose acquisition companies, oftewel SPAC’s. Dat zijn bedrijven zonder activiteiten of inkomsten die speciaal zijn opgericht om naar de beurs te brengen.

In maart klaagden juniorbankiers van Goldman Sachs intern over de in hun ogen “inhumane omstandigheden” waaronder ze moeten werken. De bank paste daarop het formele aantal werkuren aan.

LEES OOK: 5 huidige en voormalige jonge bankiers op Wall Street vertellen hoe een slopende 95-urige werkweek er in de praktijk uitziet