Het Oekraïense tegenoffensief boekt hier en daar successen met doorbraken van de Russische verdediging langs de frontlinie. Dat gaat wel gepaard met hoge aantallen slachtoffers.

Als het Oekraïense leger wil voorkomen dat een succesvolle aanval beperkt blijft tot het veroveren van een klein dorpje of het innemen van een paar honderd meter grondgebied, dan moet het Russische leger verder worden teruggedrongen.

Om dat te realiseren moeten de Russische troepen gedwongen worden hun versterkte posities te verlaten. Die worden algemeen aangeduid als de “Surovikin-linie”. Als de Russen eenmaal richting open terrein worden gedreven, kunnen de tactisch behendigere Oekraïense troepen ze misschien zwaarder onder druk zetten.

Oekraïense troepen zijn erin geslaagd de eerste van drie versterkte zones van de Russen in Zuid-Oekraïne binnen te dringen, maar voorlopig is het Russische leger nog niet verslagen.

Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP

"Als Russische eenheden echter gedwongen kunnen worden om zich te herpositioneren, kan de verdediging ongecoördineerd raken en instorten", schreven experts van het Britse Royal United Services Institute in een rapport dat in juni werd uitgebracht.

Russische troepen hebben zich ingegraven in uitgebreide loopgravenstelsels, beschermd door miljoenen mijnen en ondersteund door artillerie en aanvalshelikopters. Ze hebben pijnlijke verliezen toegebracht aan Oekraïense aanvalsbrigades die bezig zijn om zich westerse tactieken eigen te maken en gepantserde voertuigen te gebruiken.

De vraag is hoe de Russische troepen presteren, als ze niet meer beschermd zijn door loopgraven en andere obstakels. Russische soldaten klagen vaak over incompetente commandanten die hun troepen meedogenloos opofferen. Eenheden die bestaan uit voormalige gevangenen en onwillige dienstplichtigen, zullen waarschijnlijk niet goed presteren tijdens een terugtocht.

Foto: REUTERS/Alexey Malgavko

Vooralsnog is het moreel van de Russische troepen echter niet massaal ingestort door het Oekraïense tegenoffensief. Wel lijkt het er volgens het rapport van het Royal United Services Institute op dat Russische troepen "hun coördinatie en cohesie" laten varen, als ze onder druk staan. "Hierdoor zullen Russische eenheden waarschijnlijk ondermaats presteren in de verdediging, als ze gedwongen worden zich te verplaatsen of deel te nemen aan een dynamische actie."

Maar zoals het rapport aangeeft, is het moreel "de meest ongrijpbare variabele bij het beoordelen van de kracht van Russische militaire eenheden". De Russische verdediging in Oekraïne staat onder druk, maar is nog zeker niet definitief doorbroken.

Michael Peck schrijft over militaire onderwerpen en leverde onder meer bijdragen voor Forbes, Defense News, Foreign Policy magazine en andere publicaties.

LEES OOK: Oekraïne zet de Leopard 2A6-tank in als ‘een roofdier in de nacht’ – vergeleken met oudere tanks is het ‘alsof je in een Tesla rijdt’