• Facebook gaat naar verluidt zijn naam veranderen en kondigt dit mogelijk volgende week al aan.
  • Twitter staat sinds de bekendmaking van het nieuws bol van de grappen en serieuze pogingen om de nieuwe naam van het sociale media platform te raden.
  • “Zuckistan”, “BaceFook” en “Ik kan niet geloven dat dit niet Facebook is” zijn enkele van de ironische ideeën die worden geopperd. Serieuze suggesties zijn “Face” en “Horizon.

Facebook is bezig met een rebranding van de onderneming en wil als onderdeel daarvan waarschijnlijk de naam van het bedrijf veranderen. Dat meldde techsite The Verge dinsdagavond.

De nieuwe bedrijfsnaam, die volgende week al kan worden aangekondigd, moet de ambitie van CEO Mark Zuckerberg weerspiegelen om ‘metaverse bedrijf‘ te worden in plaats van alleen een social media-platform met applicaties zoals Facebook, Instagram en Whatsapp.

De Facebook-app zal naar verwachting blijven bestaan onder die naam, een beetje zoals Google onder de paraplu van moederbedrijf Alphabet. Ook Whatsapp en Instagram blijven naar verwachting onder hun eigen naam opereren.

Sinds The Verge het nieuws over de naamsverandering deelde, staat Twitter bol van de serieuze en ironische reacties en naamsuggesties voor Facebook.

Velen zinspelen op de recente controverse rondom de bedrijfsvoering van het socialemediabedrijf door documenten die een klokkenluider onlangs naar de Amerikaanse beurswaakhond SEC en verschillende media lekte.

“Ik ben Facebook 2, erg vriendelijk en helemaal niet kwaadaardig. Wat is Facebook?”, schrijft twitteraar chipzel in reactie op het nieuws van de naamsverandering.

Entertainment journalist Mike Sington voegt daar aan toe: “Facebook heeft een geweldig nieuw plan om zichzelf te redden – Mark Zuckerberg gaat het bedrijf een nieuwe naam geven. Probeer ‘Faceplant’, dat past goed bij jullie.”

Naast ‘Faceplant’ kwamen naamsuggesties zoals Zuckistan en BaceFook veelvuldig voorbij.

Schrijver Paul Rudnick ging helemaal los op het nieuws en kwam zelfs met acht mogelijke ‘namen’ van “Ik kan niet geloven dat dit niet Facebook is” tot “Dat ding dat je moeder zo leuk vindt.”

Naast alle grappen werden er ook serieuze opties gedeeld. Zo denkt journalist Hamza Shaban van de Washington Post dat Horizon de nieuwe naam van Facebook wordt, naar de nooit gelanceerde virtual reality versie van het sociale media platform. Een andere twitteraar oppert de naam “Face”, gebaseerd op de naamsverandering van Snapchat naar Snap.

Maar de meest genoemde naam is toch “The Facebook” wat ooit de naam van het platform was toen Zuckerberg het ontwikkelde in zijn tijd op Harvard.

Opnieuw woelige tijden voor Facebook

Facebook is de afgelopen maanden onder vuur komen te liggen door een reeks artikelen van The Wall Street Journal, die gebaseerd zijn op gelekte documenten over verschillende zakelijke praktijken van het bedrijf.

De klokkenluider achter de lekken getuigde later voor het Amerikaanse Congres en zei dat Facebook voorrang geeft aan winst maken boven het beschermen van zijn gebruikers. Ze wil dat de Amerikaanse politiek ingrijpt en de invloed van het bedrijf aan banden legt.

Daarbovenop heeft Facebook woensdag een dikke boete van 60 miljoen euro van de Britse marktwaakhond, Competition and Markets Authority (CMA), gekregen. Volgens de CMA heeft het bedrijf de regels rondom het onderzoek naar de overname van filmpjesdienst Giphy heeft overtreden.

Facebook liet maandag weten dat het op zoek gaat naar 10.000 nieuwe werknemers in Europa om z’n nieuwe metaverse-concept te bouwen. Het concept van de metaverse is niet nieuw, het werd bijvoorbeeld al gebruikt in films als The Matrix. Het is een virtuele ruimte waar mensen kunnen communiceren met behulp van digitale avatars. Zuckerberg noemt het een “belichaamd internet”.

Lees ook: ‘De machtigste persoon die ooit op aarde rondliep’: hoe de wurggreep van Mark Zuckerberg op Facebook het bedrijf in gevaar kan brengen