Overweeg je vermogen te schenken of een huis te kopen met een nieuwe hypotheeklening? Dan is het handig om alvast rekening te houden met de fiscale wijzigingen die per 1 januari 2017 van kracht worden.

Hieronder volgen de belangrijkste punten die van belang zijn voor schenkingen, hypotheekleningen en de heffing op spaargeld en belastingen.

1) Schenken: eenmalig tot een ton

De vrijstelling voor eenmalige schenkingen voor de aankoop van een eigen woning gaat omhoog naar maximaal 100 duizend euro. Bovendien is deze vrijstelling niet langer beperkt tot schenkingen van ouders aan kinderen.

De ontvanger van de schenking moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn en de schenking mag gespreid over drie jaren worden aangewend.

2) Vermogen vanaf een ton hoger belast

In 2017 gaat ook de nieuwe regeling in voor de heffing op spaargeld en beleggingen. De huidige heffing gaat uit van een feitelijke heffing van 1,2 procent op spaargeld en beleggingen, boven de fiscale vrijstelling.

Volgend jaar gaat de vrijstelling in box 3 voor vermogen omhoog naar 25 duizend euro per persoon.

Vervolgens betaal je over het belastbare vermogen tot 75 duizend euro effectief 0,87 procent belasting; over het bedrag tussen de 75 duizend euro en 975 duizend euro is de effectieve heffing 1,41 procent; boven de 975 duizend euro belastbaar vermogen wordt de heffing 1,65 procent.

Lees ook op Business Insider

Let wel: uitgaande van de vrijstelling van 25 duizend euro, liggen de feitelijke grenzen voor de verschuiving van het tarief dus bij 100 duizend euro vermogen en 1 miljoen euro.

Conclusie: ten opzichte van de huidige uniforme heffing van 1,2 procent op spaargeld en beleggingen komt er een voordeel in 2017 voor vermogen dat onder de één ton valt; wie daarboven zit, gaat meer vermogensbelasting gaat betalen.

Ook handig om te weten in verband met eventuele schenkingsplannen.

3) Hypotheek: lagere maximale lening

Wie een nieuwe hypotheek neemt in 2017 moet op de volgende zaken letten.

De maximale hypotheek gaat omlaag naar 101 procent van de waarde van de eigen woning. Intermediair Van Bruggen Adviesgroep geeft ter illustratie het volgende voorbeeld.

Als je een huis koopt van 220 duizend euro, moet je rekenen met 11 duizend euro aan extra kosten. Op een totaal bedrag van 231 duizend euro kun je dan een hypotheeklening van 222 duizend euro krijgen. In dit geval moet je negenduizend euro aan eigen geld meebrengen.

Verder is van belang dat de maximale aftrek voor de hypotheekrente daalt naar 50 procent in 2017. Dit betekent dat je bij een inkomen van hoger dan 67 duizend euro te maken krijgt met 50 procent aftrek voor de opgevoerde hypotheekrente. Dit geldt dus voor het inkomensdeel boven de 67 duizend euro.

LEES OOK: Hypotheekrente voor 10 jaar vast zetten goedkoper dan 5 jaar vast: de omgekeerde wereld bestaat