Beleggers die investeren in hypotheken en huiseigenaren weten elkaar te vinden bij hypotheken met een rentevaste periode van tien jaar. De eerste aanbieding waarbij de hypotheekrente voor tien jaar vast goedkoper is dan vijf jaar vast, is gesignaleerd.

Kapitaalmarkten in Europa staan op hun kop doordat de Europese Centrale Bank grootschalig rentes probeert te drukken, onder meer door obligatieleningen van overheden op te kopen met vers geld.

Rentes dalen en voor langetermijnbeleggers zoals pensioenfondsen wordt het steeds lastiger om leningen met een langere looptijd te vinden die solide zijn en toch aan aardig rendement opleveren. De gevolgen hiervan zijn inmiddels ook zichtbaar op de hypotheekmarkt, waar langlopende rentes dalen.

De situatie is hierbij inmiddels behoorlijk extreem, zo signaleert intermediair De Hypotheekshop. Want hypotheekrente laten vastzetten voor tien jaar is niet meer per se duurder dan voor vijf jaar.

De gemiddeld rentepercentages kruipen al langer naar elkaar toe en Munt Hypotheken is de eerste leningverstrekker in jaren die langer vastzetten van de rente met een lager tarief beloont, zo constateert Hypotheekshop woensdag. Voor een hypotheek met NHG-garantie vraagt Munt voor vijf jaar vast 1,7 procent rente en voor tien jaar vast 1,69 procent rente.

Bij een andere aanbieder, Lloyds Bank, liggen de tarieven voor vijf en tien jaar vast gelijk.

Gemiddeld liggen rentes voor een tien jaar vast (gele lijn) nog wel iets boven die van vijf jaar vast (blauwe lijn),  zo blijkt uit onderstaande grafiek. Maar het renteverschil is nog maar iets meer dan een tiende van een procent.

Lees ook op Business Insider

rente-10-jaar-vast

Volgens een woordvoerder van Hypotheekshop, een van de grote hypotheekadviseurs in Nederland, gebeurde dat in 2008 voor het laatst. De verwachting is dat andere aanbieders het voorbeeld van Munt Hypotheken zullen volgen.

Een mogelijke verklaring voor de trend is volgens de woordvoerder dat pensioenfondsen die geld steken in hypotheken een ‘horizon’ van tien jaar hebben. ,,De trend is dat mensen hun rente nu liever voor veel langere periodes vastzetten. Om toch zicht op rendement voor tien jaar te hebben nemen investeerders in hypotheekaanbieders genoegen met veel lagere marges op tienjaarsrente.”