Passagiers van en naar Eindhoven Airport hebben grote hinder van boeren ondervonden die met tractoren richting de luchthaven waren opgestoomd. Ze blokkeerden de weg naar de parkeergarage waardoor reizigers er niet in of uit konden.

De politie waarschuwde voor een zware avondspits in de provincie Noord-Brabant als gevolg van de boerenactie. Inmiddels is de actie voorbij en rijden de tractoren weg van het luchthaventerrein. Het verkeer rond het vliegveld staat nog vast maar de verwachting is dat de overlast snel afneemt.

De politie had enkele wegen afgesloten om de oprukkende boeren naar Eindhoven Airport te stuiten. De wegen Erica en de Oirschotsedijk die vanaf respectievelijk de A2 en de A58 naar de achterkant van de luchthaven leiden, waren geblokkeerd door de politie. De tractoren zijn daar tot stilstand gekomen.

Aan de zijkant van de luchthaven in de omgeving van de parkeergarage stonden ongeveer vijftien tractoren opgesteld. Ook de politie was in grote getale aanwezig. “Niet wij blokkeren de boel, dat doet de politie”, zei een van de protesterende boeren.

Het luchtverkeer is niet verstoord geraakt door de situatie, zei een woordvoerder van de luchthaven. “Maar dat komt voornamelijk door het feit dat de mensen die nu moeten vliegen al eerder binnen waren en al lang door de security zijn.” De slechte bereikbaarheid van de luchthaven had wel voor vertragingen kunnen zorgen.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur drukte de boeren op het hart dat hun bezettingsactie geen andere weggebruikers in gevaar mocht brengen.

Ze zei dat het “iedereen vrij staat te protesteren, maar wel binnen de geldende wet- en regelgeving”. Ze benadrukte dat Eindhoven Airport een militaire luchthaven is, die tevens voor burgerluchtvaart wordt gebruikt. “De staf van Defensie zal in goed contact staan met de burgemeester van Eindhoven, zodat de openbare orde geborgd is”, aldus de minister.

Lees ook op Business Insider

De boze boeren trokken vrijdagmiddag met tractoren vanuit Den Bosch richting Eindhoven. Ze reden in een lange colonne op de A2 ter hoogte van Vught, waardoor het daar al helemaal vastliep. Rijkswaterstaat schatte dat het om tachtig tractoren ging. De politieblokkade was niet de enige reden dat niet iedereen de luchthaven heeft bereikt, blijkt uit de onderstaande tweet.

Omroep Brabant had een livestream geopend waarop de boeren te zien zijn. Eerder waren ze in Den Bosch om te protesteren bij het provinciehuis tegen het huidige stikstofbeleid.

‘Voorproefje voor aanstaande woensdag’

Omroep Brabant schreef dat de actie volgens Farmers Defence Force “een voorproefje voor aanstaande woensdag” is. De actiegroep heeft aangekondigd distributiecentra te willen blokkeren om voedselvoorziening aan supermarkten lam te leggen. Maandag dient een kort geding waarmee het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) eventuele blokkades bij supermarkten wil voorkomen.

Een zegsman van Farmers Defence Force zei eerder al ook andere acties rond de feestdagen niet uit te sluiten, zoals het platleggen van Schiphol of het verkeer in heel het land. “Of alles tegelijk.”

Eerder op de dag trakteerden tientallen boeren hun producten aan tijdens een protestbrunch op de Dam en het Rokin in Amsterdam. Daarmee vroegen ze voorbijgangers om aandacht voor de problemen waar ze mee kampen, zoals de stikstofkwestie.

“Vandaag geven we alles weg”, zei Ronne Smolders, boerin en bestuurder van organisator Agractie Nederland. “Want de boeren zijn trots op deze producten.”

De broodjes, melk, cake, kaas en fruit vonden gretig aftrek. “We hebben 4000 krentenbollen gebakken en hebben 1200 plakken kaas meegenomen”, zeiden twee boerinnen uit Lunteren. Ook hebben de boeren een paar koeien, konijnen, schapen en een pony meegebracht. Agractie Nederland had vooraf gezegd zo’n 15.000 mensen te verwachten.

Op en rond de Dam mochten van de gemeente 25 tractoren staan. Het zijn er iets meer geworden, maar de aankomst ervan in de vroege ochtend leidde niet tot problemen.

Lees meer over de boerenprotesten: