Ongeveer 75 boeren hebben zich zaterdagochtend verzameld bij Hotel van Oranje in Noordwijk waar de opnames van het programma Business Class plaatsvinden. Op dit moment zijn zo’n vijftig trekkers aanwezig.

Medewerkers van het hotel voorzien de actievoerders buiten van thee en koffie. De politie laat weten toezicht te houden op de situatie.

De boeren zelf delen bloembollen uit, omdat de vader van presentator Harry Mens een bollenboer was.

Protesterende boeren kondigden vrijdagavond aan met trekkers naar Noordwijk te gaan, waar de opnames van het programma in Hotel van Oranje plaatsvinden. Ze willen daar een verklaring voorlezen.

Mens is “best bereid” om twee boeren het woord te geven bij de opnames van zijn programma Business Class zaterdagochtend. “Ik kan best een paar minuutjes of langer voor ze inruimen.”

Lees ook op Business Insider

“Ik had al afspraken met protesterende boeren lopen om volgende week in het programma te komen. Nu houden ze zich daar kennelijk niet aan en komen ze eerder. Maar als ze hun boodschappen willen verkondigen, heb ik daar geen problemen mee. Mijn vader was bollenboer. Ze krijgen koffie en gebak, hoor.”

Het programma, dat zondag wordt uitgezonden, zat al vol, zegt Mens, maar er is een gast bereid een andere keer te komen. De afspraak is nu dat er vijftien boeren naar binnen mogen. Twee mogen meepraten aan tafel.

Een woordvoerder van RTL, dat het programma Business Class iedere zondagmorgen uitzendt, laat weten dat “Harry Mens de inhoud van zijn programma bepaalt. Wij hebben daar in principe niets mee te maken en krijgen het alleen aangeleverd”.


Update: De boeren hebben inmiddels een verklaring voorgelezen in het tv-programma Business Class. Daarin stellen ze dat de natuurdoelstellingen waaraan stikstofregels zijn gekoppeld niet haalbaar zijn. “Nu niet, maar ook over tien jaar niet”, aldus een woordvoerster van de boeren.

Ze benadrukken dat de stikstofregels een enorme wissel trekken op Nederland. “Het hele land ligt er nu door plat, mensen raken hun baan kwijt, bedrijven gaan failliet, het is een strop voor de Nederlandse economie.”

Hoewel de natuurdoelstellingen niet haalbaar zijn, zeggen de boeren wel hun steentje te willen bijdragen door “op verantwoorde wijze te produceren. Wij staan zeker open voor innovatie, vernieuwing en verandering, maar het moet wel haalbaar en realistisch zijn. En dat is het in deze kwestie niet.”

Lees meer: